Sonkás húsgombóc, olasz paradicsommártásban

  • 2017.07.21.
  • 4



A hagyományos paradicsomos húsgombóc felpörgetve. A sonka füstölt ízvilága kiválóan passzol a paradicsom savanyúságával.  
Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka (combbal vegyesen is készülhet)
15 dkg rizs 
25 dkg füstölt, főtt sonka
500 ml passzírozott paradicsom
15 dkg sűrített paradicsom
1 kisebb paprika
1 fej vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, szegfűbors, piros fűszerpaprika, rozmaring,  bazsalikom, cukor, só
Elkészítés:
1. A húst, a hagymát és a fokhagymát ledaráljuk, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és pirospaprikával, valamint egy csipet szegfűborssal. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük és kis gombócokat formázunk. 
2. A sűrített paradicsomot és a passzírozott  paradicsomot magas lángon, folyton kevergetve kiforraljuk, ezzel kellemesebb ízvilágot kap. Fűszerezzük bazsalikommal és rozmaringgal, ha lehet frissel, ha nincs otthon, akkor szárítottal, majd egy kevés cukorral és sóval ízlés szerint.
3. A paradicsomhoz adjuk a gombócokat és kb. fél órán át (a forrástól számítva) kis lángon főzzük. 
Jó étvágyat.
Tipp: Fűszerezzük bátran, tálaljuk sonkamorzsával (a ledarált sonkát, kis lángon pirítsuk addig, amíg finom ropogós lesz). Sertés helyet csirkecombot is használhatunk.