Osso bucco malaccsülökből, parmezános burgonyapüré, balzsamos sült cékla

  • 2016.10.21.
  • 5



Az Ossobucco v. Osso bucco egy igazán eredeti olasz étel, amely Lombardiából ered, eredetileg fahéjjal, és babérlevéllel ízesítették és gremolátával (reszelt citromhéj,fokhagyma és petrezselyem) tálalták, paradicsom nélkül készítették, de mára főleg a zellerrel, sárgarépával, hagymával és paradicsommal készítik. Tradicionális körete a gremoláta mellett a Risotto alla milanese, amely egy sáfránnyal ízesített rizottó rengeteg parmezánnal.
Az Osso bucco legfontosabb alapanyaga, ahogy eredeti neve is mutatja a csöves, vagy lyukas csont, általában borjúhúst használnak az elkészítéséhez, de a sertés csülök is remek alapanyag lehet. A csontban lévő velő, főzés közben beleolvad az ételbe, és megadja annak jellegzetes állagát és ízét. Fontos volt a tradíciók követésénél, hogy lehetőleg olcsó alapanyagból állítsuk elő az ételt, és mindenképp csontos hús adja az alapot. A sertés csülök, viszonylag olcsó és a benne lévő értékek megadják, az osso bucco ízét, és állagát. A malaccsülök viszonylag könnyen beszerezhető, ellentétben a borjú lábszárral, és megfizethető bárki számára. 
Osso Bucco hozzávalók:
4 - 6 db malaccsülök (Metró)
1 db angol zeller szára és zöldje
2 - 3 db sárgarépa
2 - 3 fej vöröshagyma
1 db nagyobb paradicsom
0,5 kg paradicsompüré 
sertés húsalaplé, vagy víz
fokhagyma í. sz.
babérlevél, rozmaring, majoránna, oregánó, kakukkfű í. sz.
fehér bors, fekete bors, őrölt kömény, cayenne bors v. chili

olívaolaj
Burgonyapüré hozzávalók:
1 kg burgonya
tejföl
vaj
15 dkg parmezán
őrölt szerecsendió, fehér bors

Balzsamos sült cékla hozzávalók:
3 - 5 db cékla
2 ek balzsamecet (Rosso)
kakukkfű
barna cukor
olívaolaj

Elkészítés:
1. A csülköt bepácoljuk a fűszerekkel, hagymával, és fokhagymával egy éjszakára.
2. A malaccsülköt megpirítjuk az olívaolajon, majd ha szépen megpirultak, kivesszük az edényből, és az olajra dobjuk a felaprított sárgarépa, zeller és hagyma keverékét. 
3. Mikor megpirultak a zöldségek, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd 1 - 2 percig tovább pirítjuk, éa ezután hozzáadjuk a húsokat és felöntjük alaplével, vagy vízzel, ízesítjük sóval, és a fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát.
4. Fedővel takarjuk, majd a tálat behelyezzük a forró sütőbe, ahol alacsony fokozaton, kb. 150 - 160 fokon készre sütjük, néha kevergetve. A sütési idő kb. 2 - 3 óra, ha a hús már puhának érezzük, vegyük le a fedőt és így süssük készre.
5. Eközben a burgonyát megtisztítjuk, és sós vízben készre főzzük,  hasonlóképp a céklát is, amelyet héjában, majdnem készre főzzünk sós vízben. A kész céklát hideg vízben hagyjuk kihűlni, majd gerezdekre vágjuk, beízesítjük, és a forró sütőbben (150 - 160 fokon) kb. 10 - 15 perc alatt készre sütjük.
6. Ha kész a hús elkészítjük a burgonyapürét, összetörjük, majd vajjal ízlés szerint jól kikeverjük, minél több a vaj, annál krémesebb lesz a burgonyánk, ezután ízesítjük, hozzáadjuk a lereszelt parmezánt, és a tejfölt majd jól elkeverjük. 
Mélytányérban sok - sok szafttal tálaljuk. 
Jó étvágyat :)