SZILVÁS PITE

  • 2022.08.28.
  • 6


szilvás piteRoskadoznak a szilvafák a tömérdek szilva alatt, így hozzám is érkezett rengeteg belőle. Készült a sütőben szilvalekvár, de ha már
úgyis meleg a sütő, gyorsan betoltam egy tepsi szilvás pitét.Semmi extra nincs benne, egyszerűségében van a nagyszerűsége Hozzávalóktészta40 dkg liszt20 dkg margarin1/2 csomag szárított élesztő1 dl tej1 egész tojás10 dkg cukor1 csipet sótöltelék1,3 kg. szilva15 dkg nádcukor1,5 t.k. őrölt fahéj5 ek. búzadara1/2 citrom
szirup1 dl. víz1 dl. cukorElkészítésTöltelék: magozd ki a szilvákat, tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, fahéjat és a citrom reszelt héját és levét. Kezd el melegíteni, amikor kezd egy kis levet ereszteni, mehet bele a búzadara. Keverd el és kész is. Hagyd kehülni. Itt 2-3 percet kell a főzés alatt érteni, csak egy pici léeresztésre van szükség.Tészta:
először morzsold össze a lisztet a margarinnal, majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrj belőle egy rugalmas tésztát. Fél órát pihentesd.Szirup: egy edényben forrald össze a hozzávalókat.Összeállítás: a kipihent tésztát felezd el. Egyenként nyújtsd vékony téglalapokra. (tepsiméretű)Vajazd ki a tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral. Fektesd bele az első tésztalapot.Halmozd rá a lehűlt tölteléket. Majd borítsd be a másik lappal.Egy ecset segítségével kend le a tetejét a sziruppal, majd szurkáld meg egy villával.Told az előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőbe. Kb. 45-50 perc alatt szép aranybarnára
sül. Miután kivetted a sütőből kend át a maradék sziruppal és hagyd teljesen kihűlni.Szépen szeletelhető a sütemény. Nem igazán édes, ezért le lehet cukrozni a tetejét, vagy több cukrot tenni a töltelékbe. Mi így szeretjük.
szilvás piteCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is