Libanoni lakásétterem - receptgyűjtemény

  • 2018.07.07.
  • 5

Az elmúlt években nem véletlenül szerveztünk mindig valamilyen nemzetiség konyhája köré az eseményeinket, legyen szó lakásétteremről (volt már grúz, perzsa, marokkói, mexikói, közel-keleti, maláj) vagy mini fesztiválról (vietnámi, koreai, koreai-mexikói, koreai-tajvani), mert hiszek abban, hogy a különböző kultúrűk megismeréséhez, elfogadásához, megszeretéséhez az egyik legjobb út a konyhán keresztül vezet. Ma Magyarországon olyan országban élünk, ahol a kormány intézményes módon kelti a félelmet és az ellenségességet más országok lakói ellen, ahol az idegengyűlöletet plakáton hirdetik. Hiszem, hogy felelősségünk van abban, hogy teszünk-e azért, hogy olyan országban élünk, ahol nyitottsággal fordulunk egymás felé és bevándorlásról, átalakuló társadalmi folyamatokról egymás iránti tisztelettel és racionálisan folytatunk párbeszédet. Legyen ennek a gasztronómia egy olyan terepe, - mint ahogyan már évezredek óta az -, ahol keveredve, ismerkedve fedezhetjük fel egymás világait!
Múlt vasárnap ismét lakáséttermet szerveztünk ezúttal Libanont idéztük meg. A menühöz az inspirációt Maureen Abood "Rose Water & Orange Blossoms" című könyve adta, remek modern libanoni receptek vannak benne, mindenkinek nagyon ajánlom, aki szívesne merülne el a közel-keleti konyha újhullámaiban. 
Nagyon hálásak és meghatottak vagyok, hogy ennyien eljöttetek! Főzzetek ti is otthon szeretteiteknek, hívjatok barátokat, rokonokat, egyetek és legyetek együtt!
A végleges menü:
- Szumákos bárányragu krémes humusszal- Céklahumusz- Labneh pisztáciás olívaolajjal- Mentás vajjal töltött kibbeh (bulguros húsgombóc)- Fatteh (csicseriborsó pitával és fokhagymás joghurttal) - recept a Saveur oldaláról- Sült padlizsánszeltek cseresznye-salsával- Sült répa tahini szósszal- Kapros lencsesaláta fűszeres sült dióval (Ottholenghi recept a Plety More című könyvéből)- Tabbouleh (zöldfűszer saláta): ezt Ottholenghinél nem írja meg senki jobban




(fotó: Eszter Vujosevic)