Marokkói marharagu karfiollal és harisszával

  • 2018.02.12.
  • 4

A harissza leginkább a közel-keleti, arab konyhában használatos, por vagy paszta formában kapható chilli-s fűszerkeverék. Elsősorban a vidékre jellemző egytálételekhez a tagine-okhoz használják, de gyakran ízesítenek vele a kuszkuszt, húsokat (legtöbbször bárány fasírtot), és pikáns mártásokat. Török boltban kapható tubusos és konzerv változat is, de otthon sem ördöngősség elkészíteni. 
Ez a harisszás recept a marokkói lakáséttermen is népszerű volt, így télen karfiollal, sütőtökkel kiadós fogás. Kuszkusszal érdemes tálalni!
Hozzávalók (eredeti recept innen):
1 fej karfiol 
só, bors, 2 ek olaj, 1 tk piros paprika
8 ek olaj
1 kg marhacomb (vagy bárány) felkockázva
só, bors
3 ek olaj
3 gerezd fokhagyma felaprítva
2 fej vöröshagyma felaprítva
1 fél sütőtök megpucolva és felkockázva
2 paradicsom konzerv (darabolt)
150 ml paradicsompüré
2 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt fahéj
fél tk füstölt paprika
50gr harissza paszta (kis tubus fele)
1 L marhahúsleves alaplé
10db kimagozott datolya felaprítva
tálaláshoz aprított petrezselyem és szeletelt mandula
A karfiolt félbevágjuk, rózsáira bontjuk és a megmaradt torzsát felaprítjuk. A rózsákat egy sütőtálban félretesszük, olajat öntünk rá, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk piros paprikával. A felkockázott húst egy nagy lábosban három-négy adagban forró olajban megpirítjuk, hogy enyhén karamellizált felületet kapjunk rajtuk. A megpirított húst félretesszük egy edényben sózzuk, borsozzuk. A lábosba újra olajat öntünk megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Visszahelyezzük a lábosba a húst és átkeverjük a hagymával. Hozzáadjuk a felaprított karfioltorzsát, a sütőtököt, a paradicsomkonzervet, a paraicsompürét, a fűszereket és az alaplevet. Két órán keresztül kis lángon főzzük, időnként megkeverve figyelve, hogy ne égjen le (lehet, hogy a folyadékot időnként pótolni kell rajta). Eközben a sütőben a karfiol rózsákat aranybarnára pirítjuk (kb. 20 perc 180 fokon). Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a datolyát és további 10 percig főzzük vele. A sült karfiolt tálaláskor adjuk hozzá, végül petrezselyemmel, szeletelt mandulával szórjuk meg.

A recept a tavaly marokkói lakáséttermen debütált (akkor bárányból készítettük, aminek ugyanúgy kb. 2 óra a főzési ideje), múlt vasárnap pedig a csodáltos Deviszont Közösségi Térnek főztük a marhás változatot és gyűjtöttünk pénzt a Szimpla Piacon. Mivel ott nem volt sütési lehetőség a karfiolt együtt főztük a raguval, és így is remek, úgyhogy lustább estékre így is el lehet készíteni: