Meggyes-mákos guba vaníliás öntettel

  • 2024.04.19.
  • 6

Hozzávalók 3 főre:6 db szikkadt kifli vagy 3 gubarúd
5 dl tej6 evőkanál mák6 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet kevesebb)2 kanál mézcsipetnyi só5 dkg vaj1 tasak vaníliás cukorfél citrom reszelt héja (elmaradhat)25 dkg magozott meggyA kifliket/gubarudakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő
cukros, vaníliás tejjel leöntjük, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, magozott meggyel és kevés mézzel is meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben kb 15-20 percig sütjük.A guba/kifli
darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.A mákos gubát nem fontos sütni. Ha a gubát a tejjel meglocsoljuk és cukros mákkal megszórjuk, összeforgatjuk, már ehetjük is. Nagyon régen pl csak így fogyasztottuk.A sütős változathoz a puding:3 dl tejfél tasak vaníliás pudingpor2 kanál cukorpár csepp vanília aromacsipetnyi sókéshegynyi vajEgy kevés tejben a cukorral, csipet sóval csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzá öntjük a többi tejet, teszünk bele egy kevéske vanília aromát és egy pici darab vajat. Állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor forrni kezd, rögtön elzárjuk alatta a lángot, hogy a krém folyós maradjon. Tálaláskor a guba tetejére locsoljuk.