Vöröslencse krémleves

  • 2024.01.12.
  • 1

Egy kicsit késve is, de szeretnék mindekinek egy Boldog Új Évet kívánni! Hozzon az új év egészséget, szeretetet és sok örömöt! Minden jót kívánok, amit csak szeretnétek! :)Nálunk pillanatok alatt elteltek az ünnepek, talán gyorsabban is mint a megszokott mindennapjaink, és szegény blogra ismét nem jutott idő. Pedig sok finomság készült, lett volna amit posztolni, de majd a következő adventi időszakban, amikor újra aktuálisak lesznek ezek a sütik, ételek, felkerülnek majd a blogra. :)És akkor kezdjük az új évet ezzel a selymes vöröslencse krémlevessel. Nemcsak, hogy egy finom leves, de még egészséges és tápláló is. Gyorsan és egyszerűen készül el, nem kell beáztatni előzőleg a lencsét, órákat sem kell főzni, szóval egy kiváló választás, ha nincs időnk vagy kedvünk órákat tölteni a konyhába, de mégis egy finom, tartalmas levesre vágynánk. Azt megjegyezném, hogy a leves másnapra besűrűsödik, viszont egy kevés víz hozzáadásával hígíthatjuk, újra elérhetjük a kívánt állagot.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:- 1 ek olívaolaj- 1 ek vaj- 1 fej vöröshagyma- 2 darab édesburgonya (21 dkg tisztán mérve)- 4-5 darab sárgarépa (25 dkg tisztán mérve)- 25 dkg vöröslencse- 1 tk szárított kakukkfű- só, bors ízlés szerint- kb. 1,5 - 2 dl vízFeltétnek:- pirított kenyérkocka- szezámmag vagy bármilyen magvak- sárgarépachips vagy más zöldségchipsElkészítés:A hagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.Az édesburgonyát és a sárgarépát is megpucoljuk, és feldaraboljuk.
Megj.: A zöldségeket nem kell szép egyformára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk az egészet.Egy lábasba, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a feldarabolt édesburgonyát és sárgarépát. Összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a vöröslencsét, a kakukkfüvet és sózzuk, borsozzuk, végül ráöntjük a vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük alacsony lángon kb. 25-30 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges, közben még adunk hozzá vizet.Ezután krémesre turmixoljuk, miközben 1 ek vajat is hozzáadunk.Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel hígítjuk, amíg elérjük a kívánt állagot.
Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.Pirított kenyérkockával és sárgarépachips-el, valamint szezámmaggal és apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.Recept innen.