Mentás zöldborsó főzelék (gluténmentes)

  • 2021.02.18.
  • 5

Ahogy közeleg a tavasz, egyre inkább vágyom üde színű ételekre. Az alábbi mentás zöldborsófőzeléket télen-nyáron imádjuk és ha tejszín helyett vegán krémmel főzöm, vegán nagylányom is szívesen eszi.Hozzávalók 2 adaghoz:450 g pucolt (szezonban friss, évközben fagyasztott) zöldborsó1 evőkanál olívaolaj1 fej vöröshagyma, vagy 2 fej salotta só, ízlés szerintcsipet cukor/méz (vagy édesítőszer)2 dl 30% zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín), vagy vegán krémpár levél friss mentaOlívaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát/salottát. Ha már üveges, hozzáadom a mézet/cukrot/édesítőszert, ráöntöm a zöldborsót, a tejszínt (vagy vegán krémet) és kevergetve párolom addig, míg a zöldborsó megpuhul, de nem veszíti el az üde, zöld színét. Ekkor kb. a fele mennyiséget átmerem egy blenderbe és pár levél friss mentával össze turmixszolom (botmixerrel is lehet, de blenderbe simább a végeredmény). Összekeverem a pürésített részt a maradék párolt zöldborsóval és már kész is! Tetszés szerinti feltéttel tálalom.