Fügelevél szörp, mert a fügének nem csak a termése finom...

  • 2021.08.05.
  • 4

Egy ideje már nagy szerelem nálam a füge. Annyira imádom, hogy tele ültettem vele a kertünket, és vele kapcsolatos teendőkről, tudnivalókról egy fügés blogot is indítottam. Az egész család imádja a finom, friss fügét, és elhatároztam, hogy elkezdek fügés receptek után kutakodni, hogy minél többet kipróbáljak, és megosszak veletek ebben a blogban. A nagy kutakodás közben találtam rá a fügelevél szörpre, ami elsőre megtetszett. Aki ismeri a blogot, az tudja, hogy szeretem a különlegességeket. Főztem már szörpöt sok egyebek mellett levendulából, orgonavirágból, de még fenyőrügyből is. Gondoltam, mindenképpen ki kell próbálnom a fügelevél szörpöt is.A fügelevél egyébként rengeteg hasznos dolgot tartalmaz, állítólag hasznos a diabétesz és a magasvérnyomás ellen is - erről egyébként írtam egy összegzést a fügés blogomban -, de ezt én sem igazolmni, sem cáfolni nem tudom. Ugyanakkor az biztos, hogy igazi különlegesség a fügelevél szörp, ami éppen olya finom egy citromkarikával, mint egy-két mentalevéllel. Mindenkinek csak ajánlani tudom...Hozzávalók a fügelevél szörphöz:- 1.5 liter víz- 10-12 db fügelevél- 1 kg kristálycukor- 1 citrom leve és reszelt héja- 1 mokkáskanál citromsavFügelevélszörp elkészítése:A tisztára mosott, levélnyelektől megfosztott fügelevelekkel darabokra tépkedjük, összeturmixoljuk egy kevés vízzel. Egy lábasban a többi vízzel éa reszelt citromhéjjal felforraljuk, majd pár perc főzés után leszűrjük. A levél darabkákat kidobjuk, a főzetben pedig feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a citrom levét, a citromsavat és ismét felforraljuk.Ezt követően levezzük a tűzről, és forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük. Az üvegeket azonnal lezárjuk, hogy kialakuljon bennük a tartósság eléréséhez szükséges vákuum, majd száraz dunsztba tesszük. Ha odafigyeltünk a befőzés szabályaira, akkor a spájzban eláll tartósító szerek nélkül is. De ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor inkább tartsuk a hűtőben. Ha nem rendesen befőzve készítjük, akkor ne csináljunk annál nagyobb mennyiséget, amit egy hét alatt el tudunk fogyasztani.Nagyon kellemes, de kimondottan sajátos ízű szörp a fügelevél szörp. Ugyanakkor nagyon finom, ezért ha van a kertedben füge, és vegyszermentesen neveled, akkor mindenképp érdemes kipróbálni. Kellemes fügelevél szörpkészítést kívánok mindenkinek. :)