Ropogós, finom császárzsemle készítése házilag

  • 2021.05.15.
  • 3

Az öt éves lányom folyamatosan azzal nyaggat, hogy vegyek neki császárzsemlét, de a helyi boltban nem kapható. Mivel kivételesen kitartó gyermek, napok óta ezt a kívánságot hallgatom. Tegnap aztán megbeszéltem vele, hogy holnap (azaz ma) sütök neki császárzsemlét.Az öröme nagy volt, és onnantól kezdve nem kérte, hogy vegyek neki császárzsemlét, ezt a "Mikor lesz már holnap?" végtelenített változata váltotta fel. Így ma reggel neki is álltam a zsemlekészítésnek, ami egyáltalán nem volt bonyolult.
Hozzávalók 10 darab császárzsemléhez:- 50 dkg liszt- 1 teáskanál só- 1 csomag szárított élesztő- 5 dkg vaj/margarin- 1 dl natúr joghurt- kb. 2 dl langyos víz- 1 tojás a kenéshezCsászárzsemle elkészítése:A lisztet, sót, szárított élesztőt összekeverjük. Ehhez hozzáadjuk a lágy vajat/margarint, a joghurtot, illetve fokozatosan a langyos vizet. Dolgozzuk ruganyossá a tésztát, majd kelesszük másfél órán keresztül. Majd formázzuk meg a zsemléket. Osszuk 10 részre a tésztát, majd sodorjunk belőlük kb. 25 centi hosszú, ducibb rudakat. Kössünk egy csomót a közepükre, és a csomó egyik szárát hajtsuk alulról a zsemle közepére, majd fordítsuk meg a zsemlét, és a másik szárat is hajtsuk be így. Sütőpapíros tepsire tegyük, kelesszük még ott is fél órát, majd kenjük le egy kis vízzel elkevert tojással. 220 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük készre.