Narancsos ricotta torta mákkal, polentával (gluténmentes)

  • 2021.11.16.
  • 0

Szupergyors finomság naranccsal, ricottával, mézzel. Ráadásul lisztmentes: mandula, polenta és kukoricakeményítő van benne. Akár ünnepi asztalon is megállja a helyét, egyszerű, nagyszerű és igen látványos!

Hozzávalók (22 cm-es tortához):150 g puha vaj150 g (akác) méz
1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
4 nagy L-es tojás
250 g ricotta130 g darált mandula
20 g/1ek. kukoricakeményítő
70 g polenta (apró szemű, DM-ben kaphatót használtam)
1 ek. mák (nem darált)
1 púpozott tk. foszfátmentes sütőpor
1 csipet só
Mézes narancsszirup:3 ek. víz
4 ek. (akác) méz2 közepes méretű kezeletlen narancsA narancssziruppal kezdek: egy lábosban a vizet, mézet, egyik narancs reszelt héját és levét összeforralom. Másik narancsot vékony szeletekre vágom. A nagyobb szeletből 7 darabot a szirupba teszem, elzárom a tüzet.A sütőt előmelegítem 170 fokon. Egy 22 cm-es mély kerek tapadásmentes tepsit (kapcsos forma nem jó, nekem egy tefal ingenio mély levehető nyeles serpenyőm van, abban sütöttem) bőven kivajazom.A 4 tojást szétválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem.
A puha vajat a mézzel robotgéppel összedolgozom. Hozzákeverem a narancs reszelt héját és a levét. Hozzáadom a tojássárgákat, ricottát, darált mandulát, kukoricakeményítőt, polentát, mákot, sütőport és sót. Végül spatulával beleforgatom a tojáshabot.A kivajazott tepsibe egy kevés szirupot kanalazok, belesorakoztatom a narancskarikákat, majd óvatosan ráteszem a masszát, elegyengetem. Előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütöm, de tűpróbával mindenképpen érdemes ellenőrizni. Hagyom a pulton 15 percet, aztán kiborítom. A maradék szirupot átszűröm és a tortára csurgatom. Hidegen, éles késsel szépen szeletelhető.A recept GKS green kitchen stories blogról való. Az eredeti receptben citrom szerepelt, nálam most naranccsal készült. Minimális módosítás azért van az eredetihez képest.