Céklás galette

  • 2021.06.23.
  • 2


Friss céklával a legjobb ami történhet. A szárakat és a leveleket is felhasználom. Benne ricottás krémes töltelék, körben ropogós dió.Hozzávalók :230 g tönköly finomliszt100 g hideg vaj75 g hideg víz
1 tk sóTöltelék:200 g ricotta2 gerezd fokhagyma1 új lilahagyma (pici, a szára is)2 ek. olivaolaj1/4 tk. só2 csipet kakukkfű1/4 kezeletlen citrom reszelt héjaNálam 3 cékla a szárát és a leveleit is felhasználom50 g durvára darált dió
1 pici tojás
A hideg vajat 150 g liszttel aprítógépben pulzálva morzsálom. Nekem pici az aprítóm, több liszt nem fér benne. Kiöntöm egy tálba, hozzáadom a maradék 80 g lisztet, a sót, végül a hideg vizet is és egy villa segítségével egy bucit formázok. Lefedve hűtőbe teszem 30 percre.A céklákat megmosom és bő sós vízben 20-30 perc alatt puhára főzöm (a cékla méretétől függ a főzési idő). Hámozom, vékony karikákra vágom.
A szárát és leveleit apróra vágom és pici olívaolajon sóval átsütöm.
Elkészítem a tölteléket: a ricottához keverem az aprított fokhagymát és új lilahagymát, sót, olívaolajat, kakukkfüvet és a citromhéjat.A sütőt előmelegítem 180 fokon.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek.
Folpack rétegek között nyújtom ki a tésztát, mert úgy nem kell lisztezni és nem ragad. 4 mm vastagra nyújtom, kb. 35 cm átmérőjű körre.
A ricottás töltelékkel megkenem (a szélén 4-5 cm-t nem kenek be. Ráteszem a levelet és szárakat,majd a cékla karikákat is sorakoztatom.
A szélét felhajtom. Megkenem a kissé felvert tojással, megszórom körbe a dióval, picit sózom. Mehet a 180 fokos sütőbe 35-40 percre.Mi friss salátával és tejfölös-kapros uborkasalátával ettük.