Pink és sárga töltött tojás

  • 2021.04.03.
  • 3

Már évek óta tervben van a pink töltött tojás, de valahogy mindig elmaradt. Idén Mautner Zsófi és a Nosalty is emlékeztetett rá, úgyhogy elkészült nálam is.A pink és a neonsárga tojások esetében is a módszer azonos: a főtt és hámozott tojásokat a cékla illetve a kurkumával színezett vízbe kell áztatni több órán keresztül. A cékla esetében a 16 óra kicsit soknak bizonyult, így én max 12 órát javaslok. Sőt ha különböző árnyalatú rózsaszín tojásokra vágyunk, akkor néhányat 6, majd 8, majd 10 majd 12 órával később vegyük ki a céklaléből.Az én pink tojásaim 16 órát voltak a céklalében és mint látjátok a fehérje is túlságosan elszíneződött, ha több fehér részt szeretnétek, akkor mindenképpen rövidebb idővel kell számolni.Céklalevet én egyszerűen úgy készítettem, hogy a turmixgépbe tettem 1 friss meghámozott, felkockázott céklát, felöntöttem vízzel és turmixoltam. A végén átszűrtem és adtam még hozzá vizet. Ez volt a céklalevem. De jó lehet főtt cékla leve is.A sárga esetében mint látjátok a fehérje egyáltalán nem színeződik el. Az is nagyjából 16 órát volt a kurkumás vízben. Langyos vízhez 2-3 tk. őrölt kurkumát adtam, pácból annyi készült, hogy a tojásokat ellepje.Lapos edényben, tálban érdemes "pácolni" a tojásokat, hogy ne legyenek egymáson.
A főtt tojás jobb ha nem nagyon friss, mert én megküzdöttem a hámozással és akkor nem annyira szép a tojás.
Tölteléknek a tojássárgákat használtam fel, adtam hozzá dijoni mustárt, tejfölt, kaprot, petrezselymet.Hozzávalók:6 tojás1 céklaTöltelék:6 tojássárgája 100 g1 tk. dijoni mustár (10 g)2 ek. tejföl (50 g)2 ek. majonéz (50 g)só, bors1 kis csokor kapor, petrezselyemA tojásokat alacsony lángon keményre főzöm 10 perc alatt. Meghámozom, megmosom.A céklát meghámozom, kockázom, turmixgépbe teszem, vizet öntök rá, hogy ellepje, majd turmixolom. Átszűröm, ha kell adok még hozzá vizet. Ez lesz a Céklalevem, céklapác.A meghámozott, megmosott tojásokat egy lapos dobozba, tálkába teszem (legyen fedele), leöntöm annyi céklalével, hogy ellepje. Lefedem és hűtőbe teszem. 6-8-10-12 óra az ideális. Az enyémek 16 órát voltak a céklalében, kicsit soknak bizonyult. Kézíthetünk több árnyalatú tojást, úgy hogy néhányat előbb, többit később emeljük ki a pácból.A tojásokat kettévágjuk. A tojássárgákat a mustárral kissé turmixolom, hozzáadom a tejfölt, majonézt, zöldfűszert, majd só és bors is kerül bele. Habzsákba teszem és azzal nyomkodom a tojásfehérjékbe.