Túrókrémes-joghurtos áfonyás torta

  • 2021.03.17.
  • 2


Ha gyors tortára vágyok, akkor mindig sütés nélkülit készítek. Ugyan számolni kell a dermedési idővel (ami több óra, de legjobb ha éjszakát pihen a hűtőben), de akkor is a tényleges munka vele minimális.Az áfonyát meg azért szeretem, mert ugyan magjai vannak, de olyan aprók, hogy egy alapos botmixerezés után nem szükséges passzírozni. A málna esetében ezt nem mondhatom el, ott azért pár percet az is elvesz.No meg az áfonya önmagában édes. Minimális cukorral, vagy édesítőszerrel elég dolgozni.Ráadásul az áfonya könnyedén kapható fagyasztottan (éppen Aldiból vettem) és frissen is gyakran hozzá lehet jutni.Hozzávalók (19 cm-es tortakeretbe - nekem állítható így könnyedén állítom erre a méretre, de ha csak kapcsos van, akkor 18 vagy 20 cm-es is jó, a nagyobbal max picit laposabb lesz):Krém és az áfonya zselé rétegek:500 g fagyasztott áfonya (Aldis)60-70 g eritrit (ha nem cukormentesség a cél, akkor agavé, cukor bármi)A fenti kettőt összefőzve kb. 490 g áfonyaszószunk lesz (ebből 130 g megy az alsó zselé rétegbe, 210 g a krémbe és a maradék 150 g a zselés
tetejére, de ezt lentebb részletezem)Tortalap:110 g (Gullon cukormentes) zabkeksz aprítóban darálva40 g olvasztott vajAlsó áfonyazselé réteg: 130 g áfonyaszósz+ 1 és 1/3 lapzselatinKrém:210 g áfonyaszósz4 1/3 lapzselatin250 g krémtúró150 g görög joghurt200 ml tejszín(ha nem elég édes akkor plusz eritrit porcukor, egyéb édesítő vagy porcukor)Felső áfonyazselé: 150 g áfonyaszósz +1 1/3 lapszelatinTetejére:200-220 g friss áfonya a tetejére*a tortába így összesen 7 db lapzselatin kell, 6 db van egy csomagban. tehát nem elég egy csomag, erre érdemes figyelni.
* a tetejére az áfonyazselébe is mindenképpen lapzselatint javaslok, ne tortazselét tegyetek, a lapzselatin lassabban dermed, így bőven van idő rendezgetni az áfonyaszemeket a tetején.Az áfonyát az eritrittel összeforralom. Pár percet rotyogtatom lassú tűzön, nem kell vele különösen foglalkozni. Elzárom, botmixerrel pépesítem, majd hagyom kihűlni. Ha akkor készíteném a tortát, akkor hideg vízbe teszem, aztán hűtőbe. Nálam ment pár órára hűtőbe, este készült a torta.A tortakeretbe körbe fóliát teszek, hogy könnyebben el tudjam majd választani a tortát, alulra én arany színű tortalapot tettem, de mehet arra a tálra, amin tálalni fogjuk. A aprítógépben darált kekszet (vagy zacskóban is össze lehet törni) az olvasztott vajjal összekeverem, beleteszem a tortakeretbe majd egy pohár aljával és egy kanállal belenyomkodom. Hűtőbe teszem.Az áfonyaszószból kimérek 130 grammot úgy, hogy nagyjából 1 evőkanálnyit külön tálkába, azt mikróban forrósítom. Közben hideg vízbe áztatom az 1 és 1/3 lapzselatint. A forró áfonyához keverem a megpuhult lapzselatint. Fontos, hogy a zselatin elolvadjon, majd beleforgatom a maradék hideg áfonyaszószt is és alaposan elkeverem egy kézi habverővel. Ráöntöm a tortalapra. Dermedni teszem hűtőbe.Készítem a krémet. 4 és 1/3 lapzselatint hideg vízbe áztatom. 210 g áfonyaszószból 2-3 evőkanálnyit forrósítok egy tálkában mikróban. Összekeverem a megpuhult zselatinlapokkal, majd megy hozzá a maradék hideg áfonyaszósz. A túrót a joghurttal simára keverem, ha kell robotgéppel, vagy botmixerrel. Hozzáadom a zselés áfonyát, végül beleforgatom egy spatula segítségével a habbá vert tejszínt. Rákanalazom a zselés rétegre. Ha az még nem dermedt meg, akkor óvatosan előbb kívül, aztán haladok befele. Megy a hűtőbe dermedni, nálam éjszakára. Reggel már csak az maradt, hogy a maradék 150 g áfonyából 1 evőkanálnyit forrósítok, ahhoz keverem a hideg vízben megpuhult 1 1/3 lapzselatint és belekeverem a többi hideg áfonyaszószt és alaposan elkeverem. Megy az egész a tortára és máris mehetnek rá a megmosott megszárított áfonyaszemek. 1-2 órát érdemes dermeszteni. Utána nagyon szépen vágható.