French toast, azaz francia pirítós teljes kiőrlésű házi kaláccsal

  • 2021.03.04.
  • 4

A francia pirítós, a French toast amolyan divatos bundáskenyér. Fontos, hogy nem kenyérrel, hanem jóféle kaláccsal készül. A legjobb, ha magunk sütjük hozzá a kalácsot. alapvetően szikkadtabb kaláccsal készül, nálam egy napos volt itthon, nem volt türelmem tovább "szárítani" a kalácsot. Feltétnek vajon pirított dió készült, áfonyával szórtam meg és mézzel locsoltam meg. Mehet rá akár juharszirup is. Gyorsan elkészül, reggelire tökéletes.Kalács hozzávalók (egy kenyér/kalácssütő formába):180 g tej15 g élesztő150 g tönköly finomliszt150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt20 g porcukor1/4 tk. só1 nagy tojás75 g puha vaj+1 kis tojás a kalács tetejéreA francia pirítóshoz 10 szelet 1.5-2 cm vastag szeletelt kalács 5 adaghoz elég szerintem3 L-es tojás2 tk. vaníliakivonat1 ek porcukor (akár elhagyható)150 g tejszín100 g tej200 g dióvaj a sütésheztálaláshoz áfonya, méz vagy juharszirupA tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Egy nagy tálba mérem a liszteket, porcukrot, sót. Hozzáadom a villával kissé felvert tojást, a kissé olvasztott vajat és végül az élesztős tejet is hozzáadom. A robotgépem dagasztókarjával néhány perc alatt egy puha bucit dagasztok belőle. Hűtőben duplájára kelesztem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen egy téglalappá nyújtom és magában szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt kenyér/kalácsformába teszem és hagyom kissé megkelni. A pici tojást villával kissé felverem, majd ecset segítségével megkenem a kalácsot. Előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt készre sütöm. Ha pirulna a teteje, akkor érdemes sütőpapírral lefedni.A francia pirítóshoz másnap használom fel a kalácsot. 10 darab 1.5-2 cm vastag szeletre lesz szükségem. Előkészítem a tojásos keveréket: a 3 nagy tojást robotgéppel kissé felverem, hozzáadom a porcukrot, vaníliát, tejszínt és tejet.Egy nagyobb serpenyőt felhevítek közepes lángon dolgozom. A kalács szeleteket belemártom a tojásos keverékbe, benne is hagyom 10-15 másodpercre, hogy jól megszívja magát. A forró serpenyőbe egy kis vajat teszek, abban sütöm a kalácsokat. Mindkét oldalát megsütöm 1-2 perc alatt. Vajat minden szeletnél teszek a serpenyőbe. Ha megsült az összes kalács, akkor egy kevés vajat teszek a serpenyőbe és az aprított diót megpirítom benne. Tényleg nem kell sok vaj, de ne is legyen száraz. Figyelek, hogy ne égjen oda, folyamatosan kevergetem.
A francia pirítóst a dióval, áfonyával és mézzel tálalom.Szuper reggeli, próbáljátok ki!