Lebkuchen, nürnbergi mézeskalács

  • 2021.02.20.
  • 6

Amikor a gyerekek megérkeztek a suliból/oviból Kristóf megkérdezte, "anya mi ez a nagyon nagyon finom illat?"...hát ez is bizonyíték arra, hogy erről a sütiről írni kell és nektek is javaslom süssétek meg!Mikor máskor karácsonyi sütit sütni, mint február közepén? Az úgy volt, hogy már decemberben tervben volt, csak aztán elmaradt. Nagy kár, mert eszméletlen finom! Jövőre ez lesz első a sorban. És addig is megsütjük még jó sokszor.Hozzávalók (28 darabhoz):220 g méz80 g vaj50 g sötét nádcukor1 tojássárgája (20 g)1 tk. szódabikarbóna2 tk. rum (jó lenne igazi, de én aromát használtam)1 kezeletlen (vagy bio) citrom reszelt héja1 ek. holland kakaó (10 g)1 tk. őrölt fahéj1/4 tk. őrölt kardamom1/4 tk. őrölt szegfűszeg1 csipetnyi őrölt gyömbér1 csipetnyi őrölt csillagánizs1 csipetnyi őrölt szegfűbor1 csipetnyi őrölt szerecsendió280 g (tönköly) finomliszt110 g őrölt mandulacsipetnyi só140 g kandírozott narancshéj (Aldiban kaphatót használtam)Máz: 120 g porcukor+3 ek. holland kakaó (35 g)+55 g tej+ pár csepp olajA mézet, vajat és a sötét nádcukrot egy nagyobb lábosban összemelegítem, fontos, hogy a cukor elolvadjon, de nem forralom. Hagyom kihűlni, addig kimérem a száraz összetevőket: a kakaót, a lisztet, a fűszereket, a mandulát
és a sót egy tálba. Ha kihűlt a vajas-mézes-cukros keverék, akkor hozzáadom a tojássárgát, a szódabikarbónát egy kis tálkában a rummal összekeverem, majd a masszához adom, belereszelem a citrom héját is. Hozzákeverem a lisztes keveréket is és végül beleforgatom a kandírozott narancshéjat. Nem kevergetem sokáig, egy kanállal dolgozom, éppen csak, hogy összeálljon a massza.A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeveréses). 2 nagy tepsibe sütőpapírt teszek. Lisztezett felületen (alul felül lisztezem a tésztát) több adagban nyújtom ki 1 cm vastagra. Nekem a nyújtófám olyan, hogy állítani lehet a kívánt vastagságot, ha többször süttök kekszeket érdemes olyat beszerezni, szépen egyenletesen lehet a tésztát nyújtani vele. 6 cm átmérőjű pohárral köröket szúrok ki, tepsibe teszem és 170 fokon 12-14 perc alatt készre sütöm. Két tepsiben fért el, sorra sütöttem. Hagyom kissé kihűlni, majd átteszem rácsra.Elkészítem a kakaós mázat: a porcukrot és a kakaót átszitálom, hozzáadom a tejet és egy pár csepp olajat
(kb 1/4 tk). Ezen a sütin, ha megnézitek a képet látni, hogy kicsit bemattult száradás után. Azóta muffinra készítettem ezt a mázat tényleg pár csepp olajjal és sokkal fényesebb lett.Ha kihűltek a mézeskalácsok, akkor mehet rá a máz. Kanállal rá lehet egyengetni, vagy tetejével lefele belemártani. 10-20 perc alatt meg is szárad a máz, lehet dobozolni.Recept kisebb módosításokkal innen:
Édesem blog