Kinder pingui szelet

  • 2021.01.09.
  • 1

Könnyed, nagyon lecsúszós szeletkék ezek. Mondanám nem hizlalnak, mert január eleje van és biztos mindenki tartja az újévi fogadalmát, de akkor hazudnék! Persze cukorcserével máris cukormentes, szóval kinek mi fér bele.Én úgy vagyok vele, hogy pici adagokat sütök és akkor nem kell egy tepsinyit megenni. Szóval házi Kinder pingui szelet: nagyon puha kakaós piskóta, tejszínes-mascarpones vaníliás krém, egy leheletvékony igazi csokiréteg középen és a tetején is csoki.
Hozzávalók (33x39 cm-es a sütőhöz tartozó legnagyobb tepsim, a piskótát ebben sütöm, annak a széleit levágom, illetve félbe vágom):Piskóta:3 L-es tojás (110 g tojásfehérje+55 g tojás sárgája)120 g cukor (6 ek.)60 g olaj (6 ek.)1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor40 g holland kakaópor (3 púpozott ek.)70 g (tönköly) finomliszt (4 púpozott ek.)Krém:150 g mascarpone (nálam laktózmentes)300 ml tejszín (hab) kemény habbá verve (nálam szintén laktózmentes)50 g sűrített tej (spar tubusos)1/2 tk. vanília kivonat1 ek. zselatin fix (kb. fél csomag)Csoki:150 g étcsoki (nálam 70%-os Callebaut)90 g vaj1 ek. olajA kakaós piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat. Ekkor félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom az átszitált sütőpor, liszt és kakaó keveréket. Spatulával vagy kenőkéssel a sütőpapírra egyengetem. Vékony piskótalapot kapok. 10-12 perc alatt megsütöm, mindenképpen fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni. Ha megsült, akkor hagyom teljesen kihűlni, sőt ilyen hideg időben kiteszem picit, hogy jó hideg legyen, hiszen úgy jobban kezelhető, vágható.Elkészítem a krémet: a tejszínt kemény habbá verem. A mascarponet a sűrített tejjel összekeverem robotgép segítségével, hozzáadom a vanília kivonatot (ne aromát, kivonatot) és a zselatin fixet. Végül spatulával óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
A piskótát óvatosan lehúzom a sütőpapírról. Az a jó, ha a "bőr" leválik a papírral. A piskóta tetejéről is érdemes lehúzni ezt a bőr réteget (már amennyire késsel lejön), mert akkor jobban fog tapadni a krém és akkor szeleteléskor szebb lesz. A piskóta széleit körbe levágom, majd ketté vágom (vonalzóval mértem, nekem ez nem megy szemre). A krém felét betöltöm (250 g én ezt is mértem :D ). A piskótát a krémmel hűtőbe teszem, addig elkészítem a csokit. A maradék krém nálam maradt a pulton arra a fél órára, kissé lágy lesz, de a csokira könnyebb lesz rátenni és majd visszadermed.
A csokit mikróban megolvasztom, a vajat mikróban kiolvasztó programon melegítem. Puha legyen, de minimálisan folyós. Az olvasztott csokihoz keverem a vajat, fontos, hogy szépen elolvadjon minden. Hozzáadok 1 evőkanálnyi olajat. Eddigre a csoki már nem meleg, így mehet rá a krémre. A csoki nagyjából 1/3 része megy a sütire. Fontos, hogy tényleg egy nagyon vékony réteget csurgassunk rá, késsel egyengessük. Megy be a hűtőbe és nagyjából 10-20 perc alatt szépen megdermed. Megy rá a maradék krém és a piskóta másik fele. Dermesztem 1-2 órát, aztán a maradék csokikrémet újramelegítem és rákanalazom, késsel simára egyengetem. Visszateszem hűtőbe dermedni. Amennyiben hűtőhidegen szeletelem a sütit, akkor a kést forró vízben felmelegítem (természetesen szárazra törlöm), sokkal szebb szeleteket lehet úgy vágni. Érdemes óvatosan előbb a felső majd a középső csokiréteget átvágni a meleg késsel.