Almás sült lilakáposzta zöldborsóval és zsályás sült répával

  • 2019.01.11.
  • 5

Ebben az ételben benne van a tél a lilakáposzta és répa által, de benne van a tavasz is a zsenge zöldborsó által. Nagyon színes étel (még akkor is, ha nem jutunk színes répákhoz). Vegáknak magában ajánlom. Nem vegáknak szuper köret lehet húsok, de akár grillezett sajt vagy sült camembert sajt mellé. Készülhet mellé egy kis dijoni mustáros joghurt vagy tejföl is.Hozzávalók (4 adaghoz):1
kisebb lilakáposzta2 almasó, fűszerköményolívaolajnéhány marék zöldborsó4-6 répazsályalevelekA répákat zöldségkefével alaposan megmosom, nem hámozom. Hosszanti irányban kettévágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (most éppen alufólia, mert elfogyott) meglocsolom olívaolajjal, sózom majd teszek rá házi szárított zsályaleveleket. Alufóliával vagy sütőpapírral letakarom és 200 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütöm, a lényeg, hogy megpuhuljon, a végén akár rá is grillezhetünk picit.A lilakáposztát megmosom és vékony szeletekre vágom. Az almákat meghámozom, szeletelem. Egy nagy serpenyőben (ha nem fér el, akkor két adagban érdemes csinálni, hogy tényleg süljön a káposzta) a káposztát az almával, meglocsolva némi olívaolajjal, sóval, őrölt fűszerköménnyel sütni kezdem. Az egész folyamat alatt nem öntök hozzá vizet, hanem közepes lángon sütöm, míg meg nem puhul. Kicsit roppanós is maradhat, nekem úgy jobban is ízlik.
A borsót pár perc alatt puhára párolom. Végül a sült almás lilakáposztát a borsóval és zsályás répával tálalom. Tálalhatunk hozzá dijoni mustáros tejfölt vagy görög joghurtot, illetve amint fentebb is említettem húst, sajtokat.