Az én briósom

  • 2020.11.19.
  • 5

Az én briósomNapok óta szembe jön velem a briós. Nem vagyok egy édességimádó, de a ház ura bizony az. Szívesen vacsorázik ilyeneket és hasonló saját készítésű finomságokat. Ám legyen. Ma is sikerült magam rávenni, hogy amíg Ő elment vásárolni, én összehoztam ezt a fantasztikusa pihe-puha, pillekönnyű brióst. Jóhet a megérdemelt vacsora →→→→→Alapjának Limara briós receptjét olvastam át, de kissé eltértem
tőle.
Hozzávalók:60 dkg finomliszt120 g (Fél csomag) LIDL-s vanília cukor
---- eredeti recept szerint 1,5 rúd vanilia kikapart belseje)1 tk sóÉdesítőszer (ízlés szerint) --- eredeti recept szerint 4 evőkanál cukor1 db egész tojás1 tojás sárgája3 ek olaj3 dl langyos tej3 dk élesztő
A kenéshez:100 dkg puha vaj (vagy margarin)Elkészítés:A lisztet a dagasztógép tálba beleszitáltam, közepébe mélyedést készítettem, s ebbe raktam a következőket.belemorzsolt élesztő3 dl langyos tejvanilia cukorolaj
az egész tojás és egy másik sárgájasóédesítő szer
A dagasztógép pár perc alatt nagyon szép síma, selymes tésztát készített.
Kiolajozott kelesztő tálba raktam a tésztát és lefedve beraktam a mikróba. 30 percig kelt a duplájáraKelés után mérlegen lemértem és 8 db egyforma súlyúra szabtam.A gombócokat gömbölyítettem, majd egyenként kinyújtottam őket. A kinyújtott tésztát (kb 35-40 cm-es téglalap alakú lapok voltak) megkentem a puha vajjal.
A hosszabbik szélénél feltekertem, mint egy bejglit.Amikor elkészüt mind a 8 rúd, akkor szépen feltekertem mint egy csigát.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam és a hideg sütőben még 40 percig duplájára kelt.
A kelési idő vége felé bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.Amikor megkeltek a briósok, olvasztott vajjal átkentem őket. és az előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kisültek.
Tetejüket vaniliás porcukorral szórtam.