Tökjó programok

  • 2014.10.28.
  • 9

Október utolsó hétvégéjén mi más kerülhetne a fesztiválok középpontjába, mint a tök! Érden TökJó Fesztivált tartanak, míg a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón töklámpás verseny és „tökös” ételek várják a látogatókat.
A tök nem csak finom, hanem egészséges is, alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt pedig a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. A sütőtök jótékony élettani hatását hosszan lehet sorolni: erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, megfázásos betegségek hatékony ellenszere, segít a szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, allergia és bőrpanaszok ellen is bevethető, de régen az indiánok még a kígyómarást is ezzel kúrálták. De érdemes faragni is, nem csak fogyasztani.
Az érdi TökJó Fesztivál az ősi kelta hagyományokon nyugvó, angolszász országokban elterjedt Halloween ünnep szokásait követi. A program fő attrakciója a tök szépségversenyt követően a jelmezes felvonulás, mely során a tavat körbejárva, sötétedést követően a világító töklámpásokkal egy igazán "félelmetes" hangulat kerekedik a résztvevők számára.
A helyszínen forralt bort, teát, és tökös süteményeket kínálnak, de lesz TökMaraton is, ahol négy helyszínen ügyességi, és logikai rejtvényeket kell megfejteni a bátor jelentkezőknek.
Ugyancsak a hétvégén a Tisza-tavi Ökocentrumban is érdemes lesz ellátogatni a töklámpás versenyre és tökös ételek kóstolgatására.