Sütőben sült szilvásgombóc

  • 2017.10.18.
  • 0

Még Magyarországon jártunkkor kaptunk finom szilvát barátainktól, akik saját fájukról szedték. El is hoztuk Angliába, és egy részéből jó kis szilvásgombócot készítettem egészen egyedülálló módon, ugyanis nem főztem, hanem sütőben sütöttem a gombócot és nem lisztből, hanem kölesből és zabdarából készítettem. Tehát, ha bírod a zabpelyhet, akkor gluténmentesen is elkészítheted. Ha nem bírnád a zabpelyhet, kukoricadarát is használhatsz. Adagokat nem igazán mértem, de szerencsére látni, mikor lehet gombócot formálni a masszából. Dolgozhatunk fagyasztásból kiengedett szilvával, befőttel vagy sűrű lekvárral is.
 
A recept
Hozzávalók:
1,5 bögre köles
darált zabpehely
kókuszvirágcukor vagy gyümölcscukor vagy xylit vagy más édesítő
víz
növényi tej
kb 20 darab szilva
fahéj (ha azzal ízesítenénk a szilvát)
mogyoró vagy dió vagy mandula
sütőpapír
kókuszzsír 
agavé vagy datolyaszirup
 
Elkészítés:
A kölest alaposan mossuk át, majd egy lábosban öntsük fel a kétszeres mennyiségű vízzel és fedő alatt kis lángon főzzük meg, időnként megkevergetve. Amikor a víz elfőtt róla, adjunk hozzá annyi növényi tejet, ami épp ellepi és főzzük tovább. Ha elfőtte a növényi tejet is, zárjuk el a hőt alatta, és hagyjuk a fedő alatt pihenni addig, míg a szilvát előkészítjük.
A szilvákat mossuk meg, vágjuk félig ketté és vegyük ki a magjukat. Ha úgy jobban szeretjük, meghinthetjük egy kis cukorhelyettesítővel és fahéjjal. Én inkább a szilva ízét szeretem, sem mint fahéjasan.
Ha kissé kihűlt a köles, édesítsük és adjunk hozzá annyi zabdarát, amennyit magába vesz, amivel könnyen formálható gombócokat tudunk készíteni. Majd enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat úgy, hogy a közepükbe szilvát teszünk. A köleses masszát elterítjük a tenyerünkben, beletesszük a szilvát és gombócot formálunk.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük, épp csak egy aprónyi kókuszzsírt kenünk a gombócok tetejére, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük. Amíg sül, mogyorót vagy diót vagy mandulát vagy mákot darálhatunk, abba hempergetve kész a finom és ízletes köleses szilvásgombóc.
 Tálalásnál agavé vagy datolyaszirupot csepegtettünk a gombócok tetejére.