Almás-datolyás túrókocka

  • 2017.12.06.
  • 9

A túró remekül illeszkedik bármilyen gyümölccsel, aszalvánnyal. Most almával és datolyával párosítottam. Igazi téli sütemény, amely örömet okoz az egész családnak.
:)Almás-datolyás túrókockaHozzávalók:A tésztához:20 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)10 dkg vaj8 dkg cukoregy csipet só1 tojás sárgája1 kiskanál sütőporAz almás-datolyás rátéthez:50 dkg túró150 g joghurt (1 kis doboz)cukor ízlés szerint1 tasak vaníliás cukor 2 egész tojás
+ 1 tojásfehérje3 evőkanál keményítő100 g datolya2 darab alma
Elkészítés:A vajat a liszttel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és az egy tojás sárgáját. Az egészet összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.A tésztát lisztezett felületre tesszük, tepsi méretűre nyújtjuk, majd a kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük.A datolyát kimagozzuk és apróbb darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk és azt is apró kockára vágjuk. A datolyát és almát rászórjuk a tésztára.A túrót egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a két egész tojás sárgáját. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a túrós krémhez. A keményítőt belekeverjük a túrós krémbe, majd egyenletesen eloszlassuk az alma és a datolya tetején. A süteményt előmelegített sütőben sütjük, amíg a túrós rész megszilárdul. (A sütési idő kb. 45-50 perc.) Hagyjuk a formában kihűlni, kockára szeletelve tálaljuk.