Mákos-vaníliás szelet

  • 2013.06.12.
  • 9

Gabojsza mákos-vaníliás kekszes kockája ihlette ezt a süteményt, és már elég régóta parkolópályán áll a fotója :-)Az eredeti receptet átvariáltam, s nagyon finom sütemény kerekedett ki belőle! A piskótában kókusz van és egész mák, ami csak elsőre meghökkentő, kóstolás után mindenki nagy kedvvel villázta a maga adagját, a sima vaníliakrémnek pedig nagyon jó kontrasztot adott a szemcsés túró!Érdemes tenni vele egy próbát :-)Mákos-vaníliás szeletHozzávalók:A mákos-kókuszos piskótához:5 tojás 7-8 evőkanál cukor 10 dkg kókuszreszelék 10 dkg mák (nem darált!) 2 ek liszt 1 cs. sütőpor
csipet só
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor8 dl tej 10-15 dkg túró 3 ek cukorKenéshez és a tetejére:néhány ek (házi) sárgabarack lekvár10 dkg étcsokoládé4 dkg vajnéhány csepp olajA tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a mákot és a liszttel elkevert sütőport, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot is.Sütőpapírral bélelt, kb. 20-30 cm-es tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütjük, kb. 20-25 perc.Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel vagy cérnával keresztben két lappá vágjuk.Míg a tészta hűl, megfőzzük a pudingot: a pudingport elkeverjük a cukorral, ovális habverővel simára keverjük a tejjel, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd belekeverjük a túrót is.Az alsó tésztalapot megkenjük baracklekvárral, rákenjük a túrós vaníliakrémet, befedjük a másik tésztalappal.A vajat felforraljuk (!), majd tűzről levéve beletördeljük az étcsokoládét. Villával addig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad, ekkor hozzáadunk néhány csepp olajat, hogy fényes legyen.Az így elkészített csokoládémázzal bevonjuk a süteményt, s fogyasztásig hűtőben tartjuk.Szeletekre vágva kínáljuk.

Címkék

Süti Túró Mák