Töltött, rántott tökvirág sültpaprika krémmel

  • 2018.08.21.
  • 5

Bárhol járok, ha lehetőségem van rá, felkeresem a helyi piacokat. Érdekes látni, hogy ami nálunk ritkaság, az máshol hétköznapi hozzávaló. Tökvirágot hiába is keresnék a mi piacainkon, ellenben Olaszországban kora reggel halmokban áll az asztalokon. Fiori di zucca-nekem még  a neve is olyan szép.Tök nálunk is van elég, de a virágra valahogy nem kattantunk rá úgy, mint az olaszok. Pedig nagyon finom, különleges, érdemes elbíbelődni a zsenge virágokkal. Főleg annak, akinek a kertjében már annyi tökféle termett, hogy képtelenség elfogyasztani.Én most serrano sonkával és juhsajttal töltöttem meg és nagyszemű zsemlemorzsában, a sütőben sütöttem ki. Sültpaprika krémmel tálalva nekem a nyár legfinomabb étele eddig! Hozzávalók: 20 drb. tökvirágsó, bors4 szelet serrano sonka5 dkg juhsajt2 tojás8 ek nagyszemű zsemlemorzsakevés olajA sültpaprika krémhez: 4 kápia paprika2 cikk fokhagymasóolívaolaj1 ek ecet ElkészítésA paprikákat-lehetőleg parázs fölött-megsütöm. Még forrón nejlon zacskóba teszem és állni hagyom, hogy a héja könnyen lejöjjön.A tökvirágokat átvizsgálom. A sajtot lereszelem, a sonkát darabokra tépkedem. A virágokat megtöltöm sajttal és sonkával.A langyosra hűlt paprikákról lehúzom a héjat. Késes aprítóba teszem. Hozzáadom a sót, olívaolajat, ecetet, fokhagymát és krémesre kavarom.A tojásokat sóval, borssal ízesítem, felverem. A töltött tökvirágokat a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatom.Egy tűzálló edényt kiolajozok. Beleteszem a tökvirágokat. A tetejüket is lekenem olajjal és a sütően pirosra, ropogósra sütöm.A rántott tökvirágokat a paprikakrémmel tálalom.Megjegyzés: Ez a mennyiség inkább előételnek elegendő. Vagy snack-nek, nassolnivalónak. Ha többet készítünk főétel is lehet belőle.