Zsályaszörp

  • 2017.06.26.
  • 4


Zsályaszörpöt I. barátnőm 40 éves szülinapi buliján ittam először. Lehet, hogy nem ez kéne eszembe jusson ital gyanánt egy felnőtt szülinapról, de nyugi, ittunk mást is!
Azóta tervezem, hogy elkészítem én is e karakteres ízű, gyógyító nedűt. Tetszés szerint hígítva, citrom karikával, ásványvízzel üde nyári frissítő. 
Télen is jó szolgálatot tesz, főként felső légúti betegségek esetén.

Hozzávalók: 2 nagy csokor zsálya
1 kg cukor
1 l víz
1 nagy citrom leve

Elkészítés

A zsályaleveleket fél l forró vízzel leforrázom. Az edényt lefedem és állni hagyom min. fél órát.
A cukorból 1 l vízzel szirupot készítek. Addig forralom, amíg kissé besűrűsödik.
A zsályát leturmixolom, majd leszűröm. Ez a mozzanat elhagyható, de ettől intenzívebb ízű lesz a szörp.
A cukorszirupot összekavarom a citrom levével és a zsálya infúzióval.
Sterilizált, jól záródó üvegben, hűvös helyen tárolom.