Aszalt vörösáfonyás-csokis kelt kuglóf

  • 2013.11.27.
  • 9

Mióta megvan a mini kuglófsütőm, nem bírok lekattanni róla.Készült már karamellszószos-almás kuglóf,
citromos túrókuglóf
és répatorta-kuglóf is. Szerettem volna már kelt kuglófot is készíteni végre-mégiscsak a kelt tészta az én asztalom.
A receptben megadott mennyiség egy normál méretű kuglófformához elegendő, én a kicsi formámba csak a tászta 2/3-át tettem bele, a maradékból rudacskákat sodortam, kettesével összecsavartam őket és feltekertem csigának. Mindenhogy nagyon finom lett. Az aszalt vörösáfonyától pedig ünnepivé is vált.:)Hozzávalók:500 gr lisztcsipet só2 dl tej40 gr friss élesztő80 gr olvasztott vaj80 gr porcukor1 egész tojás+1 tojás sárgája1 citrom reszelt héja50 gr étcsokicsepp50 gr aszalt vörösáfonyaElkészítés:1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a maradék cukrot, az élesztős tejet, a tojásokat és összegyúrjuk. Mikor már hólyagos a tészta és elválik az edény falától és a kezünktől is, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. ( kb. félóra)3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kettévesszük: egyik felébe belegyúrjuk a csokicseppeket, másik felébe az aszalt vörösáfonyát.4. A tésztákból kis gombócokat formázunk és felváltva belehelyezzük a gombócokat a kivajazott kuglófformába. Kb. félig legyen a forma, hiszen nagyon meg fog kelni. Én 2 sorba tettem a gombócokat.5. A kuglófot toljuk 160 fokos hideg sütőbe, így amíg a sütő bemelegszik, tud kelni a kuglófunk.Helyezzünk a tepsi alá egy lábas vizet, a gőzben még puhább lesz a kalács és nem szárad ki.Kb. 30 percig süssük, amíg piros nem lesz a teteje ( ami majd ugye az alja lesz) , tűpróbát végezhetünk.