Vágott zsemle búzacsírával

  • 2014.01.29.
  • 2

A bedagasztott tészta kenyérnek indult, de Ati, a kisfiam kérte, hogy inkább zsemlét, vagy kiflit süssek. Így ezek a szépséges, belül puha, kívül pedig ropogós zsemlék születtek a kenyértésztából.Legnagyobb örömömre, Ati most nem talált kivetnivalót a tésztájában, ugyanis nem szereti, ha túl sötét a tészta, vagy darabok (magok) vannak benne. Ebből a zsemléből készítettem neki a sulis tízórai szendvicsét és az mondta, hogy ízlett neki. Szóval, ezt is felvehetem a gyakran készítendő péksütik listájára.Vágott zsemle búzacsírávalHozzávalók 8 darabhoz:10 dkg fehér tönkölyliszt5 dkg világos rozsliszt1,5 evőkanál búzacsíra34 dkg kenyérliszt BL802,5 dkg friss élesztő2,5 dl víz0,5 dl tej1,5 kiskanál só1 kiskanál cukorElkészítés:Az élesztőt a cukorral elkevert meglangyosított tejben fefuttatjuk.A liszteket nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, hozzákeverjük a sót, majd a felfutott élesztővel és a langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha szükséges, pici (1-2 evőkanál) vizet adhatunk még hozzá.Akkor dagasztottuk ki rendesen a tésztát, ha a felülete fényes és hólyagos.Miután a tésztát alaposan kidolgoztuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.Míg a tészta kel, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, ha hagyományos gázsütőt használunk, akkor bepárásítjuk úgy, hogy alulra behelyezünk egy edényt vízzel. Én egy mélyebb tepsit szoktam betenni, amibe legalább fél liter vizet öntök. Így nem csak bepárásítom a sütőt, de az alsó tepsi miatt, nem sül túl az aljuk a zsemléknek.A párásítástól szép magasak lesznek a zsemlék, nem laposodnak el.A kelesztést követően, a tésztát gyengéden újra átdolgozzuk, majd nyolc egyenlő részre osztjuk.Mindegyikből egy-egy szép gombócot formálunk és sütőpapírral bélelt, sütőlemezre sorakoztatjuk őket.Tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, ismét duplájára kelesztjük, majd a tetejüket sütés előtt, éles késsel, kereszt alakban bevágjuk.Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, mindegyik tetejét kenjük, vagy spricceljük meg langyos vízzel, majd behelyezve a sütőbe, körülbelül 15-20 perc alatt szép, világos barnára sütjük őket.Vágott zsemle búzacsírávalMég több finomság:Gőzgombóc – házi baracklekvárral, dióvalGőzgombóc marcipánnal, vörös áfonyávalMandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmelAszalt szilvával göngyölt báránycomb, vadrizzselHázi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltve