Sertéshúsos kínai gombóc

  • 2020.04.14.
  • 8

Mostanában rákattantam az ázsiai konyhára. Arra már régen rájöttem, hogy a kínai konyha nem az, amit nálunk idehaza a kínaiak kínai konyha néven adnak el, és amit soha nem is szerettem. Olyan jó, hogy a háziasszonyok világszerte megosztják saját nemzetiségük autentikus fogásait. Sokat lehet tanulni tőlük.A gombóc nagyon jellegzetes étel egész Ázsiában. Gombócnak mondják ugyan, de inkább kagyló formájú, általában darált hússal, rákkal töltött tésztabatyuk ezek. Én még soha nem ettem étteremben, ezért is gondoltam, hogy kipróbálom. Az ízekkel is lehet utazni. Egyik kedvenc kínai szakácsnőm receptje után csináltam, de az enyémben nincsen rák, csak darált hús.
Hozzávalók 25 db gombóchoz (ez 2 főre elég szerintem):a tésztához:20 dkg liszt2 dkg étkezési keményítő1 mokkáskanál sókb. 1,3 dl szobahőérsékletű víza töltelékhez:25 dkg darált sertéshús1 újhagyma vékony karikákra vágva zöldjével együtt2 evőkanál szójaszósz1 kisebb tojás1 csapott mokkáskanál kínai ötfűszer keverék1 mokkáskanálkányi reszelt friss gyömbér1 csipet cukor2 cl vízsó, frissen őrölt borsaz öntethez:1 teáskanál őrölt chilipaprika1/2 dl olaj (mogyoró vagy szója ha van)2 gerezd apróra vágott fokhagyma1 evőkanál szójaszósz1 teáskanál cukor1 teáskanál rizsecet (nálem ennek híján fehérborecet)sóA tésztát összeállítjuk, az a lényeg, hogy apránként adjuk hozzá a
vizet, mert jó keménynek kell lennie. Pihentetjük 30 percig, aztán szép simára átgyúrjuk, s még pihentetjük egy órát. Ezalatt beízesítjük és jól kikeverjük a darált húst, és elkészítjük az öntetet vagy mártogatóst. Ha eleget állt a tészta, hengerré formázzuk, kis darabkákra vágjuk, majd kis köröket nyújtunk belőlük. Míg ezzel foglalatoskodunk, addig teszünk fel egy nagy fazék vizet forrni, 2-3 teáskanál sóval. Ha mind betöltöttük a tésztakorongokat, mehetnek a forrásban lévő vízbe olyan 10 percre. A chilis szószba mártogatva fogyasztjuk.Meglepő módon pillanatok alatt meg lehet csinálni a tésztakorongokat, azt hittem pepecsebb lesz, de nagyon hamar megvolt. A betöltés sem olyan lassú, csak nekem még nem áll kézre a gombóc formázása igazán, először csináltam. Szóval, nem olyan macerás, mint amilyennek látszik, ellenben isteni. Megtartom, eztán sűrűn fog készülni kínai vagy ázsiai gombóc, nagyon finom. Lehet egyébként gőzölni is, ha van valakinek kínai bambuszpárolója.