Hideg almaleves

  • 2020.03.01.
  • 8

Igencsak romlásnak indultak az almák a gyümölcstálamban, így mentőötletként ez a leves jutott eszembe mára. Tegnap este meg is főztem, reggelre fincsi hideg lett.Hozzávalók 6-8 tálkához:5-6 normál méretű alma tisztítva, kis kockákra vágva2,2 liter víz0,5 liter zsírdús tej1 vaníliás pudingpor2 vaníliás cukor3 evőkanál világos nádcukor15-20 dkg kristálycukor 1 teáskanál só1 teáskanál őrölt gyömbér1 fahéjrúd6 szem szegfűszeg2 evőkanál rózsavíz1 evőkanál rum2-3 evőkanál citromlé a tetejére tálalásnál: mézes-mogyrós kukoricapehelyFöltettem a vizet főni a cukrokkal, sóval, fahéjrúddal, szegfűszegekkel, citromlével, gyömbérrel, és míg felforrt, megpucoltam az almákat és kis kockákra vágtam. Mikor már jó lobogósan forrt a víz, besűrítettem a hideg tejjel felhigított vaníliás pudinggal, s mikor újra forrt, beletettem az almakockákat is, és újraforrásig kevergetve főztem, végül azonnal hidegvízfürdőbe tettem. A vizet kétszer cseréltem alatta, hogy hamar hűljön, nehogy az almakockák túlpuhuljanak. Mikor már épp csak langyos volt, hűtőszekrénybe tettem éjszakára.
Mindenképpen kóstoljuk mikor hűl, mert kellhet bele akár só, akár cukor, akár más ízesítő. Kóstolással tudjuk igazán a szánkra igazítani az ízét. Annyira finom, hogy akár desszertként ehető. :)