Burgonyás lángos

  • 2017.08.12.
  • 6

Abszolút maradékhasznosítás: volt a hűtőben két tojásfehérje, és burgonyapüré-maradék előző napról.
Hozzávalók 6 nagyobbacska lángoshoz:
40 dkg liszt20 dkg krumplipüré-maradék2 tojásfehérje1 dl langyos víz2 dkg élesztő (friss)1 mokkáskanál kristálycukor1 csapott teáskanál sóAz élesztőt elkevertem a vízben a cukorral. A lisztet a sóval, aztán hozzáadtam minden mást is, és robotgéppel alaposan kidagasztattam. Letakartam a tálat és hagytam duplájára kelni, majd gombócoltam, és az olajjal megkent konyhapulton hagytam kelni még 20 percig a tésztát. (Lángostésztát soha ne lisztezzünk, mert az olajban mikor sül, megég a tésztáról leváló liszt és nem lesz jó íze a kész lángosnak, illetve nem fogjuk tudni mégegyszer felhasználni az olajat sütéshez.)A gombócokat kihúzogattam kör alakra és bő, forró olajban megsütöttem. Ha azt akarjuk, hogy a lángosunk közepe ropogós legyen, csináljunk
bele szándékosan 3-4 kisebb lyukat az ujjunkkal, mintha kiszakadt volna a tészta. Tökéletes nagyon vékonyra nyújtva, sima serpenyőben megsütve, amolyan tortilla-féle kenyérnek is.