Tabulé (tabouleh) saláta

  • 2017.07.30.
  • 8

Sok partot bejártam már kenummal, gyakran goromba szelek ellenében. Jól válaszd meg a fát, ha azt akarod, hogy messzi partokra vigyen.(Dan George, indián törzsfőnök: Repül a szívem)Már többféle tabulét is feltettem a blogra (kölesből készültet retekkel, medvehagymával illetve egy gránátalmás-édeskést), de ez most a hagyományos. Egyszerűen rajongok ezért az egyszerű salátáért, a kedvencem. És most már igazi kerti paradicsom került bele, sárga és piros, nem fóliás, hanem napérlelte.Hozzávalók 6 főre:6-8 csokor petrezselyem (nagy csokor)8-10 levél borsmenta20 dkg bulgur80 dkg édes, kerti paradicsom12-15 dkg fehér salátahagyma25 dkg nem túl magos uborka0,5-1 dl olívaolajsó1/2-1 citrom leveA bulgurt majd' kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, kevés sót is adunk hozzá. Elkeverjük, és lefedjük. Hagyjuk állni 20 percig lefedve, aztán fedél nélkül kihűlésig. Nem mértem a vizet, de olyan 1,75 a szorzó a bulgur súlyához képest körülbelül. Ha kicsit többet tennénk rá, és nem szívja be a teljes folyadékmennyiséget, az sem baj, szűrőben le lehet csepegtetni.Amíg hűl a bulgur, felaprítjuk a petrezselymet, apró kockákra vágjuk a hagymát, paradicsomot, uborkát. Végül mindent összekeverünk, sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és citromlével savanyítjuk, ízlés szerint. Az olívaolajat ne sajnáljuk, ha száraz a tabulé, nem igazán lesz finom.Én sóban eltett citrommal sóztam, mindig így szoktam, nagyon jól illik ehhez a salátához.Kóstoljuk menet közben, úgy ízesítsük szánk íze szerint olajjal, citromlével, sóval. Hagyjuk állni fél-egy órácskát, s aztán fogyasztható. Az nem jó, ha túl sokat áll, de egy kevéske pihenőidő kifejezetten jót tesz neki.Pácolt, grillezett csirkemellel ettük. (Nyársra húzva akartuk a húst grillezni, de olyan meleg volt, hogy nem gyújtottunk tüzet, így csak serpenyőben sütöttem meg. A pác alapja a saját készítésű csiliszószom volt, kicsit még feltuningolva.)