Tejes zsemle tangzhong technikával

  • 2021.10.27.
  • 5




Pár éve már szemeztem ezzel a készítési móddal, de aztán valahogy feledésbe merült. A minap tök véletlenül találtam rá újra, amikor ébredés után az ágyban híreket olvastam, és többek között Az igazán jó hamburger nyomában c. írást is végigolvastam. Már aznap ki is próbáltam a cikkben található hambizsömi receptet, csak én friss élesztővel és picit több folyadékkal készítettem.Maga a technika egyébként japán, de a tangzhong (ejtsd: tangdzsong) elnevezés kínai. Japánul ugyanezt az eljárást yudane (ejtsd: jüdane) néven ismerik. De nem bonyolódnék mélyebb nyelvi és néprajzi elemzésbe, mert egyrészt nem tudok se japánul, se kínaiul, másrészt a módszer annyira egyszerű, hogy a szövegelés róla így is hosszabb a kelleténél. Lényeg, hogy a folyadék (víz vagy tej) egy részét kevés liszttel összefőzik, majd a kihűlt „matyit” a többi hozzávalóhoz keverik. A zselatinos állagú izé a tésztát egy sor pozitív jellemzővel vértezi fel: javul a folyadékfelvevő képessége; könnyebben gyúrható lesz; a nagyobb folyadéktartalomnak köszönhetően sütés közben magasabbra emelkedik; a kisült péktermék pedig tovább marad friss. Kell ennél több?! :D A felsorolt pozitívumok 99%-át sajnos azonban nem volt módom megtapasztalni, mert robotgéppel készítve, a tészta eleve nem ragad a kezemhez, továbbá a túlzottan magasra emelkedést szándékosan akadályoztam meg azzal, hogy formázás után lenyomkodtam a zsemléket, mert hamburgernek jobb szeretem laposabban; valamint az, hogy tovább marad puha, nálunk nem derülne ki, mivel reggelire eleve darabonként szoktam kiolvasztani a zsemlét, és így a Kutyafül mindig frissen eszi.Azon túl, hogy ennek a zsemlének a tésztája klassz, ruganyos, az én hamburgerzsemlével szemben támasztott elvárásaimnak nem igazán felel meg. Persze ízlés dolga, de nálam a kalácsszerű, tojással és vajjal készített, habkönnyű, „szájbanolvadós” zsömi a nyerő. Ez meg inkább egy sima reggelire vagy vacsira való zsemle. Annak viszont tökéletes. :)

Hozzávalók:50 dkg finomliszt1 ek. (1,5 dkg) cukor1 csapott ek. só3,5 dl tej2,5 dkg friss élesztő0,5 dl napraforgóolaj1 tojássárgája +1 ek. víz a kenéshez (elhagyható, helyette olajjal is megkenhetjük)szezámmag a szóráshoz (elhagyható) elkészítés:A tangzhonghoz 5 dkg lisztet kis lábasba szórunk, és fokozatosan csomómentesre keverjük 1,5 dl tejjel. Őrlángon, folyamatos keverés mellett épp csak addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. A híg besamel (vagy sűrített tej) állagú masszát átöntjük egy tálkába, és hagyjuk langyosra hűlni.A cukorral vegyített többi liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kis tejjel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.A tangzhonghoz öntjük a megmaradt tejet, és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Robotgéppel megdagasztjuk, majd az olajat több részletben hozzáadva, jól kidagasztjuk a tésztát. Liszttel hintett munkalapon kicsit átgyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük.A megkelt tésztát liszttel hintett munkalapon tetszés szerinti mennyiségű darabra osztjuk (én 12 darabot készítettem), meggömbölygetjük, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és kissé ellapítjuk. Letakarva 30-60 percet kelesztjük.A megkelt bucik tetejét lekenjük vízzel kevert tojássárgájával (megszórjuk szezámmaggal), és 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletét rögtön 185°C-ra csökkentjük és megsütjük a zsemléket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.sütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 percMegjegyzés:A megformázott zsemléket 3-4-szer ellapítottam, mert én speciel nem kedvelem, ha a hamburger bucija túl magas – kicsi a szám, nem tudom túl nagyra nyitni, na! :D A belepakolt cuccnak köszönhetően így is meglesz a kellő magassága. ;)

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }