Körtés-csokoládés pite

  • 2021.10.31.
  • 2




A telekszomszédunk kertjében van egy növendék körtefa. Igazából nagyon gyerek még, mégis roskadozott az érett gyümölcstől. A termésből néhány darabot a segítségem fejében megkaptam ajándékba, aminek nagyon örültem, mert nem emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen finom körtét. :) Bár az összeset bepuszilhattuk volna frissen, de én mindenképp meg akartam menteni belőle egy süteményhez is.A minap szembejött velem egy kecsegtető videós recept, és abból a csokis tölteléket átmentettem ehhez a pitéhez – a cukormennyiség felére redukálásával. A tészta hozzávalói nem voltak megadva, de ugyan ki ne tudna hozzá linzertésztát készíteni. ;) Ezúttal az is kakaós lett. A tetejére azonban nem cseresznye, hanem a szomszédunk-féle ízletes clapp körte került. A díszítgetéssel elmolyoltam egy kicsit, de szerintem megérte. Nagyon csokis süti ez, pont olyan, ami a hűvös őszi időhöz passzol. Anya meg én imádtuk! :)
Hozzávalók 35x12 cm-es pitesütőformához:a tésztához:23 dkg omlós tészta süteményliszt2 dkg holland kakaópor10 dkg finomítatlan nádcukor12 dkg vaj1 tojás1 ek. hideg víz (elhagyható)a töltelékhez:15 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)12 dkg vaj8 dkg finomítatlan nádcukor5 dkg teljes értékű nádcukor1 tk. vanília esszencia6,5 dkg finomliszt4,5 dkg kókuszreszelék7 dkg pekándió, durvára vágva2 tojás2 körte (nálam clapp körte) elkészítés:A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, morzsalékosra dolgozzuk a feldarabolt, hideg vajjal, majd a tojást (szükség szerint a vizet is) hozzáadva összeállítjuk, és téglatest alakúra formázzuk a tésztát.A tésztát liszttel hintett munkalapon kb. 42x18 cm-es téglalapra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát. Az alját villával több helyen megszurkáljuk.A túlnyúló tésztaszéleket levágjuk, (nedves kézzel) újra összegyúrjuk, és kör alakúra kinyújtjuk. Tálcára tesszük, és a tésztakosárral együtt nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a felaprított csokoládéra öntjük, és 1-2 perc elteltével összekeverjük. Vanília esszenciával ízesítjük.A cukrokat elvegyítjük a liszttel, a kókuszreszelékkel, a pekándióval, és a felvert tojással együtt az olvasztott csokoládéhoz keverjük.A kinyújtott tésztából sablon segítségével falevél alakú mintákat vágunk ki. A megmosott, kimagozott körtéket negyedeljük és felszeleteljük.A tölteléket a tésztakosárba simítjuk, elrendezzük rajta a körteszeleteket, és a levélkékkel kidíszítjük a tetejét. A kimaradt tésztából tetszés szerinti díszeket is tehetünk még rá, pl. csigaformát.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 40 percMegjegyzés:A süteményt a fent leírt mennyiségekből kerek piteformában is megsüthetjük.
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }