Narancsos-almás tejfölkrém quinoás csokoládétálkában

  • 2021.08.25.
  • 4



A gyümölcstálban már jó ideje gubbasztott 2 szikkadt alma és néhány narancs; időszerű volt hát kezdenem velük valamit. A sütést a hátam közepe sem kívánta, mert azon a kánikulai hőség okozta izzadság már így is csordogált. Úgyhogy sütés nélküli desszerten agyaltam, amibe – amúgy a málnaszezon kellős közepén – ezt a csak kényszerűségből elkészített krémet szántam. Na, azért nem kell engem sajnálni a kényszerből főzött krémek kapcsán, mert nem volt ám ez olyan nagy áldozat a részemről. :D Sőt, igazából ízletes tölteléket sikerült gyártanom, ami lévén citrusos, szépen illeszkedett a nyári hőséghez. Mi több, még felüdülést is nyújtott nekünk a málnaszedésből pihegve hazaérkezve. :)Ez a tálka meg szerintem bármilyen krémhez vagy fagyihoz használható – például földieperrel vagy málnával klasszikus párost alkothatnának, akár krémként, akár fagylaltként, vagy akár csak friss gyümölcsként kerüljenek is bele.Bár ez a desszert néhány héttel ezelőtt, a nagy melegben készült, de a hűvösebb időben is kellemes élményt nyújt. ;)
Hozzávalók 9 darabhoz:a tálkákhoz:7,5 dkg puffasztott quinoa7,5 dkg apró szemű zabpehely3 dkg pirított kókuszreszelék (elhagyható; én csak azért tettem bele, mert volt kimaradva)30 dkg étcsokoládé7,5 dkg vaj4 dkg méza krémhez:30 dkg alma (hámozott, magozott mennyiség)20 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)1,5 dl frissen facsart narancslé½ citrom leve5 dkg porcukor1 cs. vaníliaízű pudingpor2 cs. Bourbon vaníliás cukorp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparenelkészítés:A quinoát és a zabpelyhet zsiradékmentes serpenyőben kis lángon – egymás után – megpirítjuk, majd teljesen kihűtjük.A felaprított csokoládét a puha vajjal és a mézzel vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd több részletben hozzáforgatjuk a quinoát, a zabpelyhet (és a pirított kókuszreszeléket).A masszából 5 dekányi adagokat veszünk ki, és gumikesztyűs kézzel a (kivehető aljú) piteformákba nyomkodjuk.A megmaradt csokoládés masszából golyót formázunk, sütőpapírra tesszük, és egy másik sütőpapír alatt vékony körlapra nyújtjuk. A tálkákkal együtt dermedésig hűtőbe tesszük.A krémhez a feldarabolt almát annyi citromos vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd szűrőkanálba öntve, alaposan lecsepegtetjük. A narancslével együtt magas falú edénybe öntjük és leturmixoljuk.A lábasba szórjuk a pudingport, a porcukrot, simára keverjük előbb egy kevés, majd az összes narancsos almapéppel. Kis lángon, kevergetve pudingot főzünk belőle. Teljesen kihűtjük.A tejfölt a vaníliás cukorral együtt a gyümölcspudinghoz adjuk, és robotgéppel hozzákeverjük. Habzsákba töltjük.A csokoládétálkákat óvatosan kiemeljük a formából, és mindegyiket betöltjük a krémmel.A quinoás csokoládélapot tetszés szerint rusztikusra törjük, vagy késsel feldaraboljuk és kidíszítjük vele a desszerteket. Reszelt narancshéjjal megszórva kínáljuk.Megjegyzés:A krémhez olyan almát használtam, ami állásában sokat veszített a nedvességtartalmából. Ezért ha friss almával készítjük, abból kevesebb is elegendő lehet. Fontos, hogy mindenképp mérjük le, hogy meglegyen a szükséges 30 dekányi mennyiség.p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }