Vaníliakrémes leveles kosárka málnával

  • 2021.07.07.
  • 5





Bár már megint tombol a kánikula, és ilyenkor az ember lánya inkább nem kapcsolja be a sütőt, de ezekért a fincsiségekért bizony megéri még 2-3 fokot hozzáadni a konyha hőmérsékletéhez. :D Persze galád vagyok, mert én ezt a sütit jó pár nappal ezelőtt gyártottam. Sőt, a házi leveles tésztát is akkor készíttetem hozzá, amikor a lehűlés egy kis enyhülést nyújtott a legutóbbi vad meleg után. Úgyhogy könnyen beszélek. :D Utóbbit (a tészta házilagos elkészítését) persze kiválthatjuk bolti tésztával is, és akkor nyilvánvalóan jóval kevesebb időbe kerül az egész procedúra. Ám aki a gyakorlottabb háziasszonyok közül elég őrült bátor ahhoz, hogy a hőség kellős közepén álljon neki, azt megnyugtatom, hogy simán megoldható a dolog úgy is, csak gyorsabban kell dolgozni vele, és érdemes növelni a hűtési időket. Én – felkészülve a melegre – direkt nagy adagot gyúrtam be, úgyhogy legközelebb már csak a formázásra lesz gondom.Egyébként ez a 3. kalandom a kifordított leveles tésztával, és bizony már ennyi is elég volt ahhoz, hogy abszolút könnyen és gyorsan menjen a vele való munka. Szóval egyértelműen szuper döntésnek bizonyult az a bizonyos első alkalom, amikor nekifogtam. Azért méltatom kiemelten ezt a tésztát, mert azt szeretném, ha más is rászánná az időt, és tenne vele legalább egy próbát (persze inkább a hűvösebb idő beálltával), mert tuti nem fog csalódni, sőt nagy dicséreteket zsebelhet be érte. Nekem már lelkifurdalásom lenne, ha bolti leveles tésztát vennék (nem csak a pálmaolaj tartalom miatt). Tény, hogy házilag – a hűtési idők miatt – tovább tart elkészíteni, de megéri rááldozni egy délelőttöt, amikor egyébként is a konyhában van dolgunk, mert csupán az összeállítása telik több időbe, de a nyújtás/hajtogatás már haladós.Alig vártam, hogy idén is szüretelhessünk a málnabokrainkról (már közel 4 kilónál járunk!), és amellett, hogy jó néhány napon át reggelire nagy kanállal ehetjük ezt a szívünknek oly' kedves gyümölcsöt, most végre édességet is gyárthatok belőle. Ezek a kis kosarak olyan cukik szerintem. :) Nem beszélve arról, hogy a bennük rejtőző habos állagú vaníliakrém már önmagában is imádni való, hát még a tésztával együtt – tényleg nagyon passzolnak egymáshoz. Az üde málnaszemek pedig megkoronázzák az egészet. Akár házi, akár bolti tésztából készítjük is, az eredmény isteni! ;)
Hozzávalók 12 darabhoz:60 dkg leveles tészta (kifordított vagy klasszikus)2,5 dl habtejszín2 cs. Bourbon vaníliás cukor2,5 dkg porcukor1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő5 dkg 20%-os zsírtartalmú tejföl1 dkg vaj (elhagyható)1 kis tojás a kenéshez6-7 szem málna/kosárka elkészítés:Az elkészített leveles tésztát liszttel hintett munkalapon 40x30 cm-es, 3-4 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. (Ha nagyon megpuhulnának, formázás előtt hűtőbe tesszük.) Az egyik kis négyzetlapot a szélétől 0,5 cm-re (és azzal párhuzamosan) bevágjuk, majd mindig egyet fordítva rajta, a másik 3 tésztaszélt is ugyanígy bevágjuk. Közben vigyázunk arra, hogy a tésztát a bevágások találkozásánál két sarok esetében ne vágjuk végig.A vágás mentén létrejött belső négyzet széleit lekenjük vízzel. Az egyik végigvágott csücskénél fogva áthajtjuk a tésztát a vele szemközt lévő sarokig, majd onnan is áthajtjuk a tésztát az előbbi fölött. (A széleket épp csak egy kicsit nyomkodjuk le, hogy sülés közben meg tudjon majd emelkedni a tészta.)Az így elkészített tésztakosárkákat tálcára sorakoztatjuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután tepsire rendezzük, a széleiket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácsra szedve teljesen kihűtjük. (A sütés közben felemelkedett tésztabelső körbevágjuk, és kivesszük a kosárkák közepéből.)A vaníliakrémhez a keményítőt a porcukorral és a vaníliás cukorral lábasba szórjuk, simára keverjük 1,5 dl tejszínnel, és kis lángon, kevergetve sűrű pudingot főzünk belőle. Még forrón hozzáadjuk a puha vajat, és többször átkeverve, langyosra hűtjük.A tejszínpudinghoz robotgéppel hozzádolgozzuk a tejfölt, majd beleforgatjuk a többi tejszínből vert habot. Habzsákba töltjük.A kosárkák közepébe 2-3 szem málnát teszünk, rányomjuk a krémet, és málnaszemeket halmozunk rájuk. Igény szerint porcukorral is meghinthetjük.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 20 perc