Rumos diókrémtorta (lisztmentes)

  • 2021.06.13.
  • 8




A szülinap a szememben mindig rendhagyónak számít, akkor is, ha minden évben megünnepeljük. Ezekre a jeles alkalmakra mindig valamilyen finomsággal készülök – legyen az sós vagy édes. Most a Kutyánszki számára érkezett el a nagy nap, neki azonban mindig ugyanolyan tortát kell sütnöm – nevezetesen diótortát, mert az a kedvence. Évente csak egyszer vagyok hajlandó elkészíteni, mégpedig pont azért, hogy megmaradjon a különlegessége, és a Kutyafül epedve várja évről-évre. :D Természetesen idén is diótortát terveztem sütni neki, de ezúttal mégis egy kicsit máshogyan képzeltem el: lisztmentes formában és kevesebb tejtermékkel. Azok után ui., hogy a lisztmentes mandulakrémes tortám olyan jól sikerült, úgy gondoltam, dióval is működhet. Bár a lapok sütését kissé elbénáztam (az a fránya vaj ui. picit visszadermedt), mégis jó volt az elgondolásom, és megszületett ez a torta. A krémje különösen finom, a rumnak köszönhetően ott az a plusz íz, ami miatt a rumos diós fagyit is annyira szeretjük. Kóstolás után szerencsére ezt a Kutyinyek is így gondolta, sőt azt mondta, ez a torta vetekszik a hagyományossal! Így aztán cseppet sem haragudott, hogy a nagy napon nem a szokásos diótortát kapta. :D Meg kell mondjam, nekem ez a változat még jobban is ízlett. :)
Hozzávalók 18-20 cm-es tortához: a diós piskótához: 4 tojás 8 dkg finomítatlan nádcukor, darálva 15 dkg darált dióbél 1,5 dkg holland kakaópor 3 g sütőpor késhegynyi szódabikarbóna10 dkg vaj, felolvasztva a diókrémhez: 1 tojás 10 dkg dióbél 4 dkg étkezési kukoricakeményítő 15 dkg finomítatlan nádcukor, darálva 3 dl kókusztejszín (pl. Cocomas vagy Delcoco) 1 dl mandula- vagy egyéb növényi tej 1 vaníliarúd kikapart magjai 10 dkg vaj 3 ek. barna jamaicai rum a díszítéshez: 2,5 dkg durvára vágott dióbél2,5 dkg kristálycukor5 dkg tejcsokoládé elkészítés:A teljes diómennyiséget zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, és miután kihűlt – a díszítésre szánt adag kivételével – ledaráljuk.A piskótához a tojássárgákat a porcukorral felhabosítjuk, hozzákeverjük a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával vegyített darált diót, és a langyosra hűlt olvasztott vajat.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a felével fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi habot.A tésztamasszát lemérjük, és a harmadát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.A kész piskótát még forrón kivesszük a sütőformából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. A sütőforma karimáját elmossuk, tiszta sütőpapírt kapcsolunk bele, és a többi tésztát is a fentiek szerint sütjük meg. (A sütésre vonatkozó megjegyzést lásd lejjebb.)A krémhez a tojást lábasba ütjük, a fele mennyiségű porcukorral habosra kavarjuk, csomómentesre dolgozzuk benne a keményítővel vegyített darált diót, és felöntjük a mandulatejes kókusztejszínnel. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, és kis lángon felfőzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.A puha vajat a többi porcukorral felhabosítjuk, majd robotgéppel hozzádolgozzuk a likőrt és a mandulapudingot.A krémet háromfelé vesszük, betöltjük vele a tésztalapokat, majd a torta tetejére és oldalára is rásimítjuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük.A díszítésre félretett pirított diót durvára vágjuk, visszatesszük a serpenyőbe, rászórjuk a kristálycukrot, és kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Összekeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntve hűlni hagyjuk.A tejcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, sütőpapírra öntjük, és spatulával 1 mm vékony kb. 8x22 cm-es sávot alakítunk ki belőle.A diókrokantot nyújtófával összetörjük, és egy részét a képlékeny csokoládéra szórjuk. Dermedésig hűtőbe tesszük, majd tetszőleges formájú és méretű darabokra vágjuk.A torta tetején bejelöljük a szeletek helyét, és a krokantos csokoládéval, valamint a morzsalékos diókrokanttal díszítjük.sütési hőfok: 170°C sütési mód: alul-felül sütés sütési idő: kb. 15 perc/lap Megjegyzés/tipp:A piskóta sütése némi kézügyességet igényel, amennyiben csak egy darab sütőformánk van, és a lapokat ugyanabban a formában egymás után akarjuk megsütni. A vaj ui. picit visszadermed, és emiatt nehezebben önthető/kenhető a tészta. Ennek kiküszöbölésére a sütést úgy is megoldhatjuk, hogy egyszerre 2 lapot sütünk meg – a tésztát a sütőpapíron előrajzolt körök közepébe öntve –, és a 3. adagot bekészítjük a tortaformába, hogy az első két lap elkészülte után azonnal süthessük.A sütőpapíron való sütéshez a forma méretéhez képest a köröket rajzoljuk kisebbre, mert a tészta sütés közben egyébként is szétterül.Nem tanácsos a tésztából egyetlen vastag piskótát sütni, mert annak lágysága miatt nem könnyű 3 lapra vágni.Nekem a díszítésre szánt krokantos csokiból kimaradt egy kevés, de aki szeretné, körbedíszítheti vele a torta oldalát is.Amennyiben a krémet előző nap készítjü, ne tegyük bele a rumot, mert állásában veszít az aromájából. Ezért másnap keverjük hozzá.
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }