Rumos meggyes-csokoládés mézes szelet

  • 2021.04.24.
  • 5





Teljesen más ízesítésű soklapos sütit akartam készíteni, de a mélyhűtőben 2 éve fagyottan gubbasztó utolsó adag saját meggy elhaló hangon felhasználásért könyörgött. Én meg hangosan közöltem vele, hogy „nyugi, bogyóka, itt a várva várt vég, de az nem a fagyhalál lesz!” :D Nagy felbuzdulásomban aztán kissé sötétebbre sikerült sütni az első adag mézes lapot, ám a tűzhelyen forró fürdőt vevő meggy – pudinggá lényegülve – rögvest megnyugtatott, hogy majd ő szétterül a tésztán, amitől az menten visszapuhul. Úgyhogy kölcsönösen jót tettünk egymással: a meggy végre búcsút inthetett a fagyasztónak, nekem meg nem kellett aggódnom a tészta keménysége miatt. :DA csokoládékrém és a savanykás rumos meggy együttese a puha mézes lapokkal keretezve, csokimázzal koronázva, azonnal kedvenc lett. :)
Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:a tésztához:45 dkg finomliszt15 dkg porcukor10 dkg vaj1 mk. szódabikarbóna4 dkg vegyes virágméz0,5 dl tej1 tojása csokoládékrémhez:4 dkg étkezési kukoricakeményítő3 dkg holland kakaópor1 mk. őrölt fahéj10 dkg porcukor2 dkg vaníliás porcukor3 dl tej15 dkg vaja rumos meggypudinghoz:40 dkg (mirelit) meggy8 dkg cukor1 mk. őrölt fahéj2 dl meggylé (egy része lehet víz)3 ek. barna rum4 dkg étkezési kukoricakeményítőa csokoládémázhoz:10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé2,5 dkg porcukor1 dl tejszínelkészítés:A vajat a porcukorral, a szódabikarbónával, a mézzel és a tejjel gőz fölött, kevergetve, habzásig melegítjük, majd hűlni hagyjuk.Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A lágy masszát négyfelé osztjuk, folpackra téve mindegyiket téglatestté formázzuk, és becsomagoljuk. Hűtőben dermedni hagyjuk.A tésztadarabokat liszttel hintett munkalapon 31x21 cm-esre nyújtjuk, kettesével a sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és világosra sütjük. (Vigyázzunk, mert a 2. adag gyorsabban sül!) Hűlni hagyjuk, majd a széleit egyenesre vágjuk, és konyharuhával letakarjuk, amíg a krémeket elkészítjük.A csokoládékrémhez a fele mennyiségű porcukrot, a kakaóport és a fahéjat lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és sűrű pudinggá főzzük. Folpackkal letakarva kihűtjük. A vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és a jól átkevert csokipudinghoz dolgozzuk.A meggypudinghoz a kiolvasztott gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot, a lecsöpögött meggyléből 1 dl-t, és puhára főzzük. Botmixerrel épp csak annyira turmixoljuk össze, hogy darabos maradjon.A többi meggylevet csomómentesre keverjük a keményítővel, a rummal és a fahéjjal együtt a meggyhez adjuk és pudingot főzünk belőle. Hagyjuk langyosra hűlni.Egy tésztalapot a 30x20 cm-es tepsibe fektetünk (vagy sütőkeretet helyezünk köré) rásimítjuk a csokikrém felét, rátesszük a másik tésztalapot, és elosztjuk rajta a meggypudingot. Befedjük a 3. tésztalappal, amire csokikrémet kenünk, és befedjük a 4. lappal.A bevonathoz a porcukorral édesített tejszínt forráspontig melegítjük, az összetördelt csokoládéra öntjük, és 1 perc elteltével összekeverjük. A mázat még melegen a tésztára simítjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd folpackkal letakarva néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük.A süteményt tetszés szerinti alakú és méretű szeletekre vágjuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 7 perc/tésztalapMegjegyzés:Én 50 dkg mirelit meggy kiolvasztásából nyertem 40 dkg meggyet és 1 dl meggylevet, amit vízzel pótoltam.Tipp:Sokkal könnyebb a tésztával bánni, ha csak félig nyújtjuk ki, majd a sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és így nyújtjuk a kellő méretűre (én kicsit nagyobbra szoktam hagyni, így teljesen kitölti a gáztepsit, és sütés után méretre vágom.)Ha a tészta túlsült, a lekvárt langyosan kenjük rá, így biztos átpuhul.