Hárommagos-krumplis félbarna péksütemény

  • 2021.04.20.
  • 7





A krumplis kenyér és zsemle évekkel ezelőtt azonnal a kedvencünk lett, és idén húsvétkor az édesburgonyás kalács is nagy sikernek örvendett. Ezen felbuzdulva újra krumplis péksütiket terveztem sütni a szokásos heti reggelihez. Magvakat is kevertem a tésztába, mert bár imádjuk, valahogy mégis ritkán kerülnek bele. Miután a csak kenyérliszttel készült változat hipp-hopp bepuszilódott – hogy hogy nem, vacsira is :D –, muszáj volt újabb adagot sütnöm, de ezúttal rozslisztet is kevertem hozzá. A Kutyafüllel aztán azon tanakodtunk, hogy ha egy életen át csak szendvicset ehetnénk, és kizárólag a húsvéti kalács vagy e között a péksüti között kellene döntenünk, akkor bizony ezt választanánk. Igaz, hogy a kalács imádni való, és azt is eleszegetnénk jó sokáig, de ezt a ruganyos állagú tésztát valamiért megunhatatlanabbnak érezzük mindketten. Azok a kis magocskák meg! Hmmm… csak még jobban növelik az élvezeti értékét. :)Tiszta szerencse, hogy igazából mégsem kell ilyen választás elé állnunk, mert akkor bizony nagyon hiányozna a kalács, a croissant és az a sok egyéb kelt finomság! :D
Hozzávalók 12 darabhoz:25 dkg fehér kenyérliszt + a dagasztáshoz20 dkg világos rozsliszt5 dkg Graham-liszt15-20 dkg krumpli (hámozott mennyiség, lisztesre fövő fajta, pl. sárga krumpli)5 dkg napraforgómag2,5 dkg szezámmag2,5 dkg lenmag3 dkg cukor1 ek. só3 ek. olívaolaj3 dkg friss élesztő2,5 dl krumpli főzőlé1 kis tojás + víz a kenéshez (vagy csak víz)elkészítés:A napraforgó- és a szezámmagot zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a lenmaggal.A meghámozott, feldarabolt krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük és hagyjuk langyosra hűlni.A langyosra hűlt krumpli főzőlében az élesztőt egy csipet cukorral és egy kevés kenyérliszttel csomómentesre dolgozzuk, és letakarva felfuttatjuk.A többi cukorral, sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk az áttört krumplival, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és robotgéppel jól kidagasztjuk. Közben több részletben beledagasztjuk a magkeveréket, és ha szükséges, még egy kevés kenyérlisztet.A kissé ragacsos tésztát alaposan meglisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és letakarva negyedórát pihentetjük.A tésztabucikat a tenyerünkkel kissé ellapítjuk, a közepüket a beolajozott ujjainkkal kilyukasztjuk, és a lyukat óvatosan jól kitágítjuk.Négy tésztagyűrűt a lyuk körül 8-as alakban megcsavarunk, a másik négyet kicsit nagyobbra tágítjuk, és duplán csavarunk rajtuk. Az utolsó 4-et gyűrű alakban hagyjuk (az enyémeknél kelesztés után sajnos majdnem eltűnt a lyuk :D).A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, és letakarva 20 perc alatt megkelesztjük. A tetejüket lekenjük vízzel jól felhígított, felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 15-20 percp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }