Édesburgonyás kalácskoszorú

  • 2021.04.03.
  • 3




Anya le van tiltva a bolti kenyérről és péksütikről, csak azt eheti, amit én sütök neki. :D És én dagasztom is rendületlenül a tönkölyzsemléket. Húsvét közeledtével azonban kell valami különlegesebb, így aztán mindegyik „tesztkalács”-ból kapott egy kis kóstolót. A tejszínes-kurkumás napocska annyira ízlett neki, hogy a hétre való zsemle helyett kurkumás minikalácsokat kért. Aztán ebből a koszorúból is adtam egy nagy szeletet, amit ő rögtön letesztelt, és közölte, hogy ha az egész kalácsot neki ajándékoztam volna, ő bizony bepuszilta volna az egészet. :D Na, hát kábé így voltunk ezzel mi is. A Kutyinyek egyébként is mindegyik kalácsomat képes lenne felfalni az utolsó morzsáig. 3-4 szelet után is még könyörögni szokott, hogy csak még egyet hadd egyen meg, én viszont kemény vagyok, mint a ráspoly, és helyette is jobban tudom, mikor elég. Mindig azzal vigasztalom, hogy ha most megállja, hogy többet egyen, akkor a nap folyamán még kaphat belőle, és akkor kétszer is örülhet. :D Ezzel le lehet szerelni, és aztán 10 perc elteltével megjegyzi, hogy de jó, hogy időben meálljt parancsoltam, mert közben a megevett szeletek már kellően beledagadtak a pocakjába, ergo mégiscsak sikerült jóllaknia. :DIgazából nem is tudom, honnan jött az ötlet, hogy batátát tegyek a kalácstésztába, minden esetre nagyon jó döntésnek bizonyult akárcsak anno az egyik fánkom kapcsán –, mert ahogyan a sima krumpli a kenyeret, úgy az édesburgonya a kalácsot teszi ruganyossá. Emellett még rendkívül könnyű és levegős, egyszerűen imádni való, igazán jó választás húsvétra az egyébként már bevált kalács helyett.
Hozzávalók 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:25 dkg fehér kenyérliszt + egy kevés a dagasztáshoz15 dkg finomliszt15 dkg édesburgonya (hámozott mennyiség)3 dkg porcukor1 jó tk. só4 dkg vaj + a kelesztéshez és a sütéshez2 tojás1,8 dkg friss élesztő1 dl teljes tej1 dl batáta főzőlé elkészítés:A meghámozott, feldarabolt batátát annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd leszűrjük, villával áttörjük és hűlni hagyjuk.A batáta még forró főzőlevéből kivesszük a kellő mennyiséget, és a tejhez adjuk. A fele mennyiségű folyadékba belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés liszttel, cukorral, és letakarva felfuttatjuk.A porcukorral, sóval vegyített kétféle lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, puha vajat és a batátapürét. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az 1 tojással kevert többi folyadékot, és a robotgép dagasztószárával magas fokozaton 10 perc alatt kidagasztjuk.A lágy tésztát liszttel hintett felületre borítjuk, néhány mozdulattal beledagasztunk még egy kis lisztet, majd kivajazott kelesztőtálba tesszük, és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük.A megkelt tésztát 2/3-1/3 arányban kettévesszük, mindkét darabot három részre osztjuk, meggömbölygetjük, és letakarva 10 percet pihentetjük.Előbb a nagyobb tésztagombócokat sodorjuk meg 65-70 cm hosszúra, összefonjuk, és a kivajazott kapcsos tortaformába kanyarítjuk.A kisebb tésztagombócokat kb. 40 cm hosszúra sodorjuk, megfonjuk, koszorú formára alakítjuk, és a sütőforma közepébe fektetjük. Letakarva fél óra alatt megkelesztjük.A kalács tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Pár perc elteltével kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 35 perc
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }