Tejszínes-kurkumás napocska

  • 2021.03.27.
  • 9




Alapvetően szeretek kipróbálni különböző tésztaformázási technikákat, mert nagyon fel lehet dobni velük még az olyan egyszerű péksütiket is, mint amilyen a zsemle. Húsvét közeledtével a formázás ráadásul plusz értelmet is nyer, hiszen az ünnepekkor különösen fontos, hogy az ételek is tetszetős köntösben mutogassák magukat. Ennek egyetlen hátránya van csak: így még gyorsabban elfogynak. :DEzt a kalácsot egy véletlen „baleset”-nek köszönhetem, egy édességhez ui. a tojást eredetileg kókusztejszínben akartam elkeverni, de kissé elfigyeltem, és habtejszínbe pottyantottam bele. Annyi baj legyen – és azzal a mozdulattal betettem a hűtőbe, majd ugyanezt a mozdulatot véghez vittem a kókusztejszínnel is, minekutána el is készült a tervezett süti. :) Másnap pedig a tojással kevert habtejszínből kalácstészta lett, szép sárga, hogy a napra lehessen nézni, de a kalácsra nem. :D Na jó, ez nem igaz, mert örömmel nézegettük, amikor kisült, és aztán boldogan ettük, miután kihűlt. A kurkuma pedig csak szép színt ad a tésztának, tehát aki attól fél, hogy elviszi az ízeket, azt meg kell nyugtatom, hogy nem így van! ;) Foszlós, „azonnalazegészetbepuszilós” szintű kalács lett belőle, aminek mindenképp a húsvéti asztalon van a helye! :)

Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőformához:20 dkg fehér kenyérliszt15 dkg finomliszt4 dkg porcukor1 tk. só1 csapott tk. kurkuma4 dkg vaj + a sütőformához és a kenéshez1 tojás1,8 dkg friss élesztő1,5 dl habtejszín0,5 dl tej1 kis tojás a kenéshez elkészítés:A porcukorral vegyített kétféle lisztből kiveszünk egy evőkanállal, a meglangyosított tejben csomómentesre keverjük az elmorzsolt élesztővel, és letakarva felfuttatjuk.A sót és a kurkumát a többi liszthez keverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojással kevert szobahőmérsékletű tejszínt és a felfutott élesztőt. A robotgép dagasztószárával magas fokozaton pár perc alatt megdagasztjuk.A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen néhány mozdulattal átdagasztjuk, majd vajjal kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva bő 1 óra alatt megkelesztjük.A megkelt tésztát 10 db 60 dkg-os darabokra vágjuk, a 11.-et kicsit nagyobbra hagyjuk. Mindet meggömbölygetjük, majd lisztezett felületre sorakoztatjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük.A tésztagombócokat – a legnagyobb kivételével – egymás után ellipszis alakúra nyújtjuk, képzeletben középen megfelezzük, és a tésztalapok egyik végét csíkokra vágjuk. A vágatlan felüktől kiindulva feltekerjük (a formázást itt megnézheted).A tekercseket az alján és az oldalán is vajjal kikent tortaformába vagy kerek sütőedénybe rendezzük egymástól kicsit távolabb. Minden oldalukon lekenjük olvasztott vajjal.Az utolsó tésztagombócot a sütőforma közepére helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, és letakarva fél órát kelni hagyjuk.A kalácsot lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra tesszük, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 perc
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }