Meggykrémes szelet (vegán)

  • 2021.03.20.
  • 0




A minap szóba került a vegán torta, és mivel nem mostanában csináltam ilyesmit, épp itt volt az ideje, hogy újra kiötöljek valamit, amiben nincs állati eredetű alapanyag, és a tetejébe' még finom is. Két adag meggy 2 éve dideregve aszalódott a mélyhűtőben – mindkét zacsiból esedezve néztek vissza rám, amikor feldúrtam a fagyasztós fiókot, úgyhogy az egyiküket kimenekítettem onnan. A meggyszemek átlényegülve, végre boldogan pislogtak, konstatálva az örömteli tényt, hogy beteljesítették feladatukat. Hát még mi milyen boldogok voltunk, miután villáinkkal belekanyarítva a sütibe, a szánkhoz emeltük az első falatot. :)Aki azt gondolja, hogy a vegán süti nem lehet ízletes, az hatalmasat téved. ;)
Hozzávalók 20 szelethez:Piskótához:25 dkg fehér tönkölyliszt12 dkg finomítatlan nádcukor, darálva1,5 dkg holland kakaópor1,5 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)1,5 dl + 2 ek. víz0,5 dl folyékony kókuszolaj12 g foszfátmentes sütőporMeggykrémhez:50 dkg (mirelit) magozott meggy8 dkg nádcukor2 dl kókusztejszín4 dkg étkezési kukoricakeményítő8 dkg vegán margarin5 dkg nádporcukorCsokoládémázhoz:10 dkg vegán étcsokoládé2 dkg finomítatlan nádcukor, darálva1,5 dl kókuszkrém1 ek. folyékony kókuszolajTovábbá:aprított pisztácia a díszítéshez elkészítés:A lisztet összeszitáljuk a nádporcukorral, a sütőporral, majd hozzákeverjük a kókuszkrémmel kevert vizet és a kókuszolajat. A tésztát kettévesszük.Az egyik adagba belevegyítjük a kakaóport, fellazítjuk 2 evőkanál vízzel, és a sütőpapírral bélelt 28x20 cm-es tepsibe simítjuk.Rácsorgatjuk a fehér tésztát, óvatosan elsimítjuk (hurkapálcával körkörösen bele is kavarhatunk, ha márványmintásra szeretnénk), és előmelegített sütőben megsütjük.A piskótát tepsistől tortarácsra tesszük, majd néhány perc elteltével kivesszük a tepsiből, és hagyjuk teljesen kihűlni.A krémhez a (még fagyos) meggyet a nádcukorral lábasba tesszük, fedő alatt puhára főzzük, majd leturmixoljuk.A keményítőt a kókusztejszínnel csomómentesre keverjük, a meggypüréhez adjuk, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Többször átkeverve teljesen kihűtjük.A puha margarint a porcukorral felhabosítjuk, és a meggypudinghoz dolgozzuk. A krémet egyenletesen elosztjuk a piskótán, és hűtőbe tesszük dermedni.A kókusztejszínt a kókuszolajjal felforrósítjuk, a porcukorral kevert, felaprított étcsokoládéra öntjük és összekeverjük. Kicsit hűlni hagyjuk.A mázat egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, és hűtőbe tesszük dermedni. Felszeleteljük és megszórjuk pisztáciával.sütési hőfok: 180°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 25 perc

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }