Füstölt pasta filatás csigakenyér

  • 2021.03.12.
  • 2






Nemrégiben megláttam a Youtube-on egy tetszetős kelt tészta receptet, és bár elkészítettem, de a megfelelő sütőforma híján nem lett olyan szép magas. Így aztán a posztolás még várat magára. Mivel azonban maga a tészta szeretni valóra sikeredett, továbbgondoltam, és szó szerint ez a csigakenyér sült ki belőle. :) Igaz, kicsit időigényesebb, de egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. (Nem muszáj egy napra időzíteni a tészta hajtogatását és a sütést is, hiszen a blundel jól elvan a hűtőben 1 éjszakát.)Már nagyon szerettem volna blogos recepthez felhasználni legnagyobb kedvencünket, a füstölt pasta filatát, amit szintén Gabriella sajtkészítő tudományának köszönhetünk. :) Ebből a sajtból hetente venni szoktunk, és bizony kínosan ügyelek rá, hogy a két rendelés között ne maradjunk sajt, sőt konkrétan pasta filata nélkül. :D Most majdnem így lett, mert az én hibámból nem vettünk eleget, hiába jelezte Gabi, hogy a sajtkészítésben most 1 hét kimarad. De azért megnyugtatott, hogy ha nagyon kéne, biztos talál majd valami áthidaló megoldást, amivel kihúzhatjuk a következő vételig. :D Két nap elteltével, látva az egy rúdnyi sajtocskánk gyors fogyását, pánikszerű hangulatban írtam neki, hogy igénybe venném azt az „áthidaló megoldás”-t, mire ő trappista sajtot ajánlott fel.Oké, az is jó, csak Gabi-sajt legyen! :D Mire azonban az elhozatalra került a sor, a szatyorba mégsem trappista, hanem az imádott pasta filata került. :D Örök hálám érte! ;)Ez az olasz sajtféleség egyébként a gyúrt sajtok családjába tartozik, és nagyon jól reszelhető, olvasztható, sőt rántani is kiválóan lehet. Az imádni való élesztős-leveles tésztába csempészve pedig olyan szinten eteti magát, hogy legszívesebben minden nap ezt reggeliznénk. :) Hozzávalók 2 db 16 cm-es kapcsos tortaformához:Tésztához:24 dkg kenyérliszt6 dkg finomliszt + egy kevés a dagasztáshoz1 tojás5 g porélesztő1 tk. só4 dkg cukorkb. 1,5 dl hideg tej15 dkg vajTöltelékhez:15 dkg füstölt sajt (nálam házi füstölt pasta filata)4 dkg tejföl2 ek. felvert tojásTovábbá:1 tojás a kenéshezolvasztott vaj a kenéshezaprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz elkészítés:A cukorral, sóval, porélesztővel vegyített kétféle liszthez hozzáadjuk a felvert tojást, a tejet, és villával összekeverjük. A tésztát robotgéppel, majd kézzel jól kidagasztjuk, végül beledagasztunk 3 dkg puha vajat. Gömbölyűre formázzuk, és folpackba csomagolva, fél órát mélyhűtőben pihentetjük.Amíg a tészta hűl, a többi vajat 6 szeletre vágjuk. 4 szeletet a hosszabbik oldalukkal egymás mellé fektetünk egy ív sütőpapírra, a másik két darabot pedig függőlegesen melléjük helyezzük.A sütőpapírt a vajra hatjuk úgy, hogy a behajtott papír a vajnál nagyobb: 20x15 cm oldalhosszúságú legyen. A vajat ezután akkorára nyújtjuk, hogy kitöltse a papírt. Hűtőbe tesszük.A lehűtött tésztát liszttel hintett munkafelületen 32x22 cm-esre kinyújtjuk, és úgy fordítjuk, hogy egy fekvő téglalapot lássunk magunk előtt.A sütőpapírból kicsomagolt vajlapot álló helyzetben a tészta közepére fektetjük, és mindkét irányból ráhajtjuk a tésztát. Az alsó és felső végeit jól lenyomkodjuk.A tésztát ezúttal nagyobbra nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál fogva, mindkét irányból középre hajtjuk. Ezután az egyik felét ráhajtjuk a másikra. Deszkára tesszük, és folpackba csomagolva 20 percig hűtőben pihentetjük.A tésztát fekvő helyzetben magunk elé tesszük, majd a fenti módon kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Majd ismét hűtjük, nyújtjuk és hajtogatjuk.A tésztát ezután 32x16 cm-esre nyújtjuk, és így tesszük a tálcára. Folpackkal lefedve, ismét 20 percet hűtjük.A két rövidebb oldalát egyenesre szabjuk, majd hosszában, középen kettévágjuk. A kapott darabokat is kettévágjuk. Így 4 db 30x4 cm-es tésztacsíkot kapunk.A töltelékhez a tejfölt elkeverjük bő 1 evőkanál felvert tojással, és megkenjük vele a tésztacsíkok egyik oldalát. Mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal, és kissé lenyomkodjuk.Egy tésztát csigavonalban feltekerünk, hozzáillesztjük a másikat is, és az első tekercs köré kanyarítjuk. A sajtos csigát az alján és az oldalán is vajjal kikent kapcsos tortaformába tesszük. Így készítjük el a másik csigát is, és folpackkal + konyharuhával lefedve, meleg helyen 2 óra alatt megkelesztjük.A tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük.A csigákat még forrón átkenjük olvasztott vajjal, és a formából kivéve tortarácson hagyjuk langyosra hűlni. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk.sütési hőfok: 170°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 30 perc