Parenyicás minizsemle

  • 2021.02.20.
  • 2





A gomolya mellett a parenyica a másik kedvenc Gabriella-féle sajtunk, sőt igazából ezt még jobban szeretjük. Általában magában esszük – én például imádom szálaira szedni és így csemegézni belőle. Most azonban kelt tésztába gömbölygettem bele, miközben biztos voltam benne, hogy így is imádni fogjuk. "Veszélyes", pláne tejfölbe tunkolva. :D Borkedvelőknek klassz borkorcsolya lehet belőle. ;)
Hozzávalók 50 darabhoz:50 dkg finomliszt1 ½ ek. Toscana fűszerkeverék3 dkg cukor1 mk. őrölt fekete bors1 ek. só3 ek. extra szűz olívaolaj + a kelesztéshez és a sütéshez3 dkg friss élesztő25 dkg görög joghurtkb. 1,5 dl víz18 dkg (házi) parenyica8 dkg vaj4 gerezd fokhagyma1 tk. morzsolt petrezselyem + a tálaláshoz elkészítés:A cukrot a liszthez vegyítjük, a közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Simára keverjük a vízzel fellazított, meglangyosított joghurttal, betakarjuk egy kevés liszttel, és hagyjuk felfutni.Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a sót, a borsot, az olívaolajat, és előbb villával összeállítjuk, majd a kezünkkel megdagasztjuk a tésztát. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.A sajtot lereszeljük, és pici golyócskákat gyúrunk belőlük. A megkelt tésztából 2 dkg-os gombócokat gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihentetjük.A gombóckákat ellapítjuk, a közepükbe ültetünk 1-1 sajtgolyócskát, és fölötte összecsippentjük a tésztát. Kiolajozott sütőtálakban vagy egy gáztepsin körkörösen elrendezzük (nem túl szorosan), és letakarva megkelesztjük.Miközben a tészta kel, a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a petrezselymet, és hagyjuk langyosra hűlni.A zsemlécskék tetejét lekenjük a fűszeres vajjal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütőtálastól tortarácsra tesszük, lekenjük a megmaradt fűszervajjal, megszórjuk friss petrezselyemzölddel, és langyosra hűlve kínáljuk.sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütés (középső sín)sütési idő: kb. 20 perc

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }