Boldog szülinapot, Anya!

  • 2020.11.21.
  • 0


Csokoládés erdeigyümölcs-torta


Vagy erdei gyümölcsös csokoládétorta – de ez igazából csak játék a szavakkal, és ez az utóbbi elnevezés egyébként is szerepel már a receptjeim között. Tény, hogy a két torta gyümölcskrémje nagyon hasonlít egymáshoz, de ezt a mostanit mind a tészta, mind a csokikrém megkülönbözteti attól a korábbitól. Arról nem is beszélve, hogy ez a torta jeles alkalomra, Anya szülinapjára készült, ezért a kivitelezés is ünnepi hangulatú lett. Erre a szép eseményre mindenképp gyümölcsös édességet szándékoztam sütni, mert valami azt súgta, hogy Anya erre vágyik. :) Persze a csokit sem hagytam el, mert nagyon jól kiegészítik egymást az erdei gyümölccsel.Úgy érzem, jól döntöttem, mert az ünnepelt pont valami ilyesmire vágyott. :)
„...mert én akkor is ott leszek Neked, amikor különösen nagy szükséged lesz rám…”♥p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }
Hozzávalók 16 cm-es tortához:Piskótához:4 tojás8 dkg porcukor7 dkg olvasztott vaj10 dkg finomliszt3 g sütőporkéshegynyi szódabikarbónaErdei gyümölcsös krémhez:30 dkg mirelit erdeigyümölcs-keverék12 dkg porcukor1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő7,5 dkg puha vajCsokoládékrémhez:10 dkg étcsokoládé10 dkg kristálycukor12 dkg puha vaj2 tojás1 ek. holland kakaópor elkészítés:A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és beledolgozzuk a sütőporral, szódabikarbónával vegyített lisztet, valamint a felvert tojásfehérje felét. A fehérjehab másik felét óvatosan a masszába forgatjuk.A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A piskótát pár perc elteltével kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. 3 lapra vágjuk.A krémhez a fagyasztott gyümölcskeveréket hagyjuk kiolvadni, majd botmixerrel pépesítjük.Kiveszünk belőle egy keveset, csomómentesre keverjük a keményítővel, és a porcukor felével együtt a többi gyümölcspéphez dolgozzuk. Kis lángon, kevergetve sűrű pudingot főzünk belőle.A puha vajat a többi porcukorral felhabosítjuk, és a kihűlt gyümölcspudinghoz dolgozzuk. A lehűtött krémet kétfelé vesszük, és betöltjük vele a tésztalapokat. Hűtőbe tesszük, amíg a csokoládékrémet elkészítjük.A tojásokat a cukorral és a kakaóporral együtt fém tálba tesszük és csomómentesre keverjük.A tálat vízgőz fölé állítjuk, kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük, majd kevergetve felolvasztjuk benne a darabokra tördelt étcsokoládét. Többször átkeverve szobahőmérsékletűre hűtjük.A puha vajat önmagában felhabosítjuk, a csokikrémhez keverjük, és 2/3-1/3 arányban kettévesszük.A kisebbik adag csokikrémmel vékonyan körbekenjük a torta oldalát és a tetejét, majd hűtőbe tesszük.A nagyobbik adag csokikrémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd hűtőbbe tesszük annyi időre, hogy egy kicsit megdermedjen, és könnyen lehessen vele díszíteni.A lehűtött krémmel rózsamintákat nyomunk a torta tetejére, és erdei gyümölcsökkel továbbdíszítjük. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.sütési hőfok: 160°Csütési mód: alul-felül sütéssütési idő: kb. 35 percMegjegyzés:A díszítéshez én most erdei gyümölcsből főzött krémet használtam (azaz a tortában lévő krémet), mert a mirelit gyümölcs fotózás közben kiolvadt volna, és tönkretette volna a csokoládékrémből készített rózsamintát. Ha viszont van friss gyümölcsünk, akkor inkább azzal dekoráljuk tovább a tortát.