Birshabos tiramisu

  • 2020.09.13.
  • 9

Az öreg birsalmafánk még mindig ragaszkodik az anyaföldhöz, de a törzse jó része annyira rossz állapotban van, hogy az egyik oldalon lévő ágai idén épp csak levelet tudtak hozni, gyümölcsök érlelésére már nem maradt erejük. A fa másik fele viszont új ágakat növesztett, levelet hajtott, virágot bontott, és pontosan 10 darab birsalmával ajándékozott meg bennünket. Ezek jó része méretesre nőtt. Mivel nem permetezzük (eszünk ágában sincs!), a rovarok előszeretettel indítanak felfedező utat a gyümölcshúsba, ami a konyhaasztalon való érlelődés közepette a kis szörnyetegek szorgos munkája nyomán hamar romlásnak is indul.A legkorábban lepotyogott birsalmák még ép gyümölcsrészeinek felhasználására ötlöttem ki ezt a desszertet, mert épp nem volt kedvem sütni. Kapóra jött a babapiskóta, ami már hónapok óta a polcon várt a sorára, akárcsak a felbontatlan üveg csokilikőr, amit most végre – e desszertnek hála – megkóstolhattunk.Ez a könnyed, enyhén citrusos pohárkrém pont jól jött a délutáni olvasás mellé, a napsütéses kora őszi időben. :)Hozzávalók 6 személyre:25 dkg birsalma (hámozva, magozva)8 dkg kristálycukor½ citrom leve + 1 ek.1 ek. vaníliapaszta1 dl kókuszkrém0,5 dl birsalma főzőlé2 tojás20 dkg tejföl vagy mascarpone5 dkg porcukor1 citrom reszelt héja1,2 dl presszó kávé4 ek. csokoládé krémlikőr + 1 ek. porcukor14 dkg babapiskóta (16 db)elkészítés:A felkockázott birsalmát a citromlével lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és fedő alatt puhulásig főzzük. Leszűrjük, miközben a levéből felfogunk 0,5 dl-nyit.A gyümölcsöt botmixerrel pépesítjük, felöntjük a kókuszkrémmel, a félretett főzőlével, hozzáadunk 5 dkg cukrot, 1 evőkanál citromlevet, és összeforraljuk. Belekeverjük a vaníliapasztát, és teljesen kihűtjük.A tojássárgáját a többi kristálycukorral vízgőz fölött kézi habverővel krémesre és kissé habosra verjük, majd a tűzről levéve rögtön beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.A tejfölt/mascarponét kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, hozzádolgozzuk a birskrémet, és beleforgatjuk a fehérjehabot.A babapiskótákat háromba vágjuk, és egy pillanatra megmártjuk a likőrrel, 1 evőkanál porcukorral kevert kávéban.Mindegyik üvegpohárba lerakunk 4 babapiskótakockát, ráteszünk 1 púpozott evőkanál birshabot, majd a rétegezést az előbbi módon megismételjük.A desszertet meghintjük őrölt fahéjjal, és behűtve kínáljuk. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }