Kapros túróval, sonkával töltött vagdalt hús kapros-joghurtos paprikasalátával

  • 2019.06.25.
  • 5

A megmaradt kaprot mindenképp valamilyen húsételhez szerettem volna felhasználni, és mivel darált húsból nem mostanában készítettem roládot, így most erre esett a választásom. A hús nagyon finom, szaftos lett, hiszen a sütőpapírban történő sütésnek hála az értékes anyagok benne maradtak.Ez egy kicsit nehezebb típusú húsétel, ezért zöldségköretet adtam mellé. Nyáron amúgy is célszerűbb nyers zöldségeket fogyasztani. A Kutyafül legalábbis így ette, magamnak viszont vajon futtatott, petrezselymes kukoricával garníroztam. Oda se neki! :D Igazán kiadós ebédünk lett. :)
Hozzávalók 4 személyre:50 dkg darált sertéshús (comb és lapocka vegyesen)1 zsemle tejbe áztatva1 fej vöröshagyma3-4 gerezd fokhagyma1 tojás1 ek. dijoni mustár1 csapott tk. őrölt pirospaprika1 mk. oregánó1 mk. majoránna1 mk. Provence-i fűszerkeverékőröl fehér borssó1 ek. olvasztott mangalicazsír a kenéshezTöltelékhez:20 dkg túró5 dkg reszelt Pannónia sajt1 kis tojás1 púpozott ek. aprított petrezselyemzöldje1 púpozott ek. aprított kaporőrölt fehér borssó4 szelet pácolt, főtt, füstölt sertéscombsonkaKapros-joghurtos paprikasalátához:2 Ramiro paprika2 sárga vagy zöld húsú kaliforniai paprika (lehet vegyesen is)40 dkg natúr görög joghurt4 tk. dijoni mustár4 kis gerezd zúzott fokhagymaőrölt fehér borsporcukor ízlés szerint3 ek. aprított kaporelkészítés:A salátához az öntet hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a körömnyi darabokra vágott paprikát. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.A darált húst alaposan összekeverjük a kinyomkodott zsemlével. A pépesre darált vagy lereszelt vöröshagymát az áttört fokhagymával és a fűszerekkel együtt a felvert tojáshoz adjuk, és összedolgozzuk a hússal.A húspépet 2 ív szilikonmentes sütőpapírra tesszük, és a kezünkkel 30x30 cm-esre négyzet alakúra egyengetjük.2 sonkaszeletet a darált húsos alap hozzánk közelebbi széléhez igazítva, egymás mellé fektetünk, majd a következő sor sonkával is így járunk el. Fontos, hogy közben jobbról és balról szabadon hagyjunk egy kb. 2 cm széles sávot, ill. a húsalap többi részét is szabadon hagyjuk, különben feltekeréskor kifolyna a töltelék.A túrós töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, és egyenletesen elkenjük a sonkaszeleteken.A darált húst két oldalról a töltelékre hajtjuk, majd a sütőpapír segítségével felgöngyöljük. A papír végeit megsodorjuk és zsineggel összekötjük.A roládot tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson, 35 percig sütjük. Levesszük róla a sütőpapírt, átkenjük olvasztott zsírral, és eggyel fentebbi rácson további kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. (Én az utolsó 15 percben még eggyel fentebbi rácsra tettem.)Negyedóra pihentetés után 12 szeletre vágjuk, és a salátával együtt tálaljuk. sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütés