Kalász és ParIPA a Cet gyomrában - Jónás Sörház

  • 2013.12.06.
  • 0

Hosszasan elnyúló, amolyan igaz magyaros mutyizás után, olyan három hete végre valahára megnyílt a Bálna a Közraktár utcában, és a Bálnában mindjárt két sörös érdekeltség is kitárta kapuit a köz előtt. Az egyiket én a részemről messze elkerülöm. A Tesco üzletsorokról jól ismert Smaklig Maltid Kft ide is elhozta szupercsodáit, a - figyelem, idézet következik - "belga csokoládéval karamelizált" barna sört és a gyümölcsös és csilis tömegoszlatóit. De az épület másik sarkában egy sokkal biztatóbb sörös hely is megnyitotta kapuit, mintegy ellensúlyozva az álkézműves gagyit. Ez a - stílusosan a Cethal gyomrában - Jónás Kézműves Sörház.
A modern, letisztult berendezés jól illik az épület fém és üveg környezetéhez, bár én kicsit sajnáltam, hogy az építész a dizájnelemek miatt a Dunára nyíló panorámát némileg korlátozta, és a panorámába nagy háromszögek lógnak bele. a pult mögött tekintélyes pálinkakészlet, profi kávés cucc és hasonlóan profi barista várja a kávézni vágyókat - ezt a mi érkezéskor kapott Latte Macchiatónk is bizonyítja, - de mi a 8 sörcsapból folyó kisüzemi sörökért tettük tiszteletünket Jónáséknál. Mivel a napokban kaptam Bud Taste-től palackos Palóc-féle Nelson Sauvin-es Kalász búzasört (ezt amúgy nem árulják palackban ne keressétek) és itt volt csapon is, egyértelmű volt a kezdés. Annyira friss volt a csapolás, hogy az első pohárnál még nem is ülepedett le igazán az élesztő, de a másodiknál már gyönyörű opálos narancsszínben pompázott a búza. Jellegzetes virágos, bodzás enyhén fanyar komlóillat áradt belőle és a klasszikus búzás jegyeket - enyhe szegfűszeg, fanyar citrusosság, némi banán és ananász - egészítette ki a komló gyantás aromája, ami így csapról sokkal kevésbé volt kesernyés, mint ahogy azt KK leírta róla. Sőt a diszharmonikus kettősség is eltűnt, kifejezetten egységes, frissítő, mégis parfümösen aromás búzasört készítettek Balassagyarmaton. Kóstoljátok, mert hasonlóan a Rizmajer Búzához ez is szebb, mint az eddigi kisüzemi búza-felhozatal.
Mivel a Jónásban egy házi főző, Csupor Márton sörei közül is rendszeresen csapra kerülnek tételek, a jól ismert Távoli Galaxis és Jame's Brown Ale helyett inkább a Tántorgó ParIPA fantázianévre hallgató IPA-val ismerkedtem behatóbban. Egy határozottan mézes kenyeres malátával indító mérsékelten keserű IPA, ami a kontrasztokra épít ízeiben. Az édes és a keserű között, azért elfér némi kandírozott déligyümölcs és némi gyantás, zöldségesség is. Kicsit rá kell hangolódni erre a kettősségre, de ha már megtörtént, ez a nem túl vad keserű, egy kellemesen iható, téli hidegben igencsak kellemes IPA-t ad, ami a mézes felhangok miatt, még a karácsonyi hangulatot is megidézi.
Még így délelőtt is kellemes helynek ígérkezik a Jónás, este meg igazi kulthellyé válhat, egy kis jó zenével és fényekkel és persze a sörökkel és a remek pozíciójával, mert mindenhonnan jól elérhető. Reméljük, hogy a Bálnát is lassacskán belakják a kis mütyűrboltok, jegyirodák és egyéb helyek, amik bevonzzák a kutúrára és finom sörökre éhes tömeget, és akkor kezd majd igazán élni Jónás az új helyen.