Vörösborban párolt őz csokoládés birskörte mártásban

  • 2013.12.10.
  • 5

A vadhús ünnepi lakoma, ilyenkor advent kezdetén
érthető
ha felkerül a
menübe,az ünnepi listára.Túl azon, hogy
különleges ételnek számít nagyon egészséges
a vadhús, sovány hús ( zsírszegény) értékes
magas tápértékű fehérjét tartalmaz és nagyon ízletes.A csokoládé ez alkalommal
(is) fűszerként szerepel attól függően mennyire vagyunk merészek
módosíthatunk a mennyiségén de javaslom bátran
kísérletezzünk próbáljuk ki nemcsak édességként húsok mellett mártásokban is megállja

helyét .(Szerepelt már
e blogban is
itt a csokoládé mint fűszer.)
Vörösborban párolt
őz
csokoládés birskörte mártásbanAz
őz hús
lehet lapocka vagy comb amit előzőleg
tárkony ecettel locsoljunk meg.Egy kanál olajon egy fél
kanálnyi cukrot karamellizálok, a durvára vágott vöröshagymát
átforgatom rajta majd
a húst minden oldaláról átsütöm.Felengedem kevés vízzel, fedő alatt párolom.
Szárított tárkony levelet adok hozzá és egy apróra vágott nagy birs körtét is
teszek mellé, időnként átforgatom a
húst, ha
szükséges
a levét pótlom
vörösborral.Alacsony hőmérsékleten
párolom 2-3 órán keresztül .Mikor elkészült,
a
tűzhelyet kikapcsolom és egy kocka

étcsokoládét keverek el a szószban, ami nem más mint a
pürévé párolódott -sült boros birskörte.Jó étvágyat!Hozzávalói:
800 g őz lapocka
vagy
comb1 fej vöröshagyma1 kávés kanál tárkony levél1-2 birsalma /birskörte1 evőkanál szőlőmagolaj1/2 evőkanál
cukor2,5 dl vörösbor2 dl víz10 g étcsokoládé ( 80%-os)1/2 dl tárkonyecet