Kókuszos kölesfelfújt almakaramellel

  • 2017.06.19.
  • 7

Ismét egy mentes desszert következik, ezúttal a korábbi okos szénhidrátok receptekhez képest most a tejet kókusztejre cseréltem, a köles pedig azért nagyon jó választás, mert lassú felszívódású és eredendően gluténmentes gabonaféle. A szükséges kókusztejet én magam készítettem hozzá és a leszűrt kókuszreszelék is ment bele, így mindent elhasználtam. 
A bolti növényi tejekkel az árán kívül még az a gond, hogy tele vannak mindenféle mesterséges anyagokkal, így nem lehet tudni mennyire jó ha ezeket hosszú távon fogyasztjuk.
Ehhez a natúr édeskés felfújthoz illik valami gyümölcs, lekvár, öntet, én a korábban már bemutatott alma karamellt tálaltam, ebből volt még itthon, de remek választás egy finom barack, vagy eper lekvár is, esetleg a ribizli eszencia is passzol mellé. 

Hozzávalók a kölesfelfújthoz:
200 g köles
100 g kókuszreszelék
1 l víz
6 db tojás
6 evőkanál negyedannyi édesítőszer (DW 1:4)
vaníliarúd (aromával helyettesíthető)
1 citrom héja
csipet só
1 l 100 %-os almalé

Elkészítése:
A vízben a kókuszreszeléket megfőzöm a vaníliarúd kikapart magjaival (kb. 10 perc), jó alaposan turmixolom,  majd leszűröm és a tejben lefedve megfőzöm a kölest (kb. 20 perc), majd 10 percig lefedve pihentetem, utána ugyanennyi ideig hagyom fedő nélkül hűlni.
A tojásokat szétválasztom a fehérjét a sóval habbá verem, a sárgáját pedig habosra keverem az édesítővel, majd a köleshez keverem, mehet bele a kókuszreszelék is és végül a tojásfehérje habját is óvatosan belekeverem.
Sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm méretű formába terítem és 160 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütöm.
Az alma karamellhez az almalevet egy lábosba öntöm, majd alacsony fokozaton kb. 1 óra alatt szépen besűrűsödik. Nem kell vele különösen semmit csinálni, csak néha megkevergetni  
Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)