A legendás Jókai-bableves

  • 2021.11.30.
  • 0


by PO
Vannak ételek, amiket híres emberekről neveztek el. Rendszerint nem ők alkották ezeket – a régebbi korok férfi idoljai nem főztek –, hanem kedvelték erőst ezeket az ételeket, később emlegették, írtak róla, így híressé tették. Színesíti a képet, hogy Gundel János és Gundel Károly is szívesen kötötte népszerű ételeit valamelyik korabeli celebritáshoz, és ez jó marketing érzékről tanúskodik. A Jókairól elnevezett bableves eredete azért vész homályba, mert a nagy mesemondó nem jegyzett le recepteket – ilyet a kor híres szakácsai tettek. Nem írt az asztali örömökről sokat – a hedonizmust majd Krúdy örökíti meg – csak finom utalások vannak a regényeiben. Jókai bizonyára elismerően csettintene, ha látná, hogy ma milyen ételek viselik a nevét. Egy kicsit úgy járt a bablevese, mint a dédapám szekercéje… Aminek a nyelét háromszor, a fejét kétszer kicserélték már, de ez akkor is a dédapám szekercéje! Az ő bableveséből már csak a bab maradt, amihez mindenféle füstölt disznóhúsokat társítanak. Meg kolbászt. Meg mindenféle zöldségeket. Szóval az ő szinte puritán bableveséből mára számtalan barokkos költemény született. Be kell látnunk azonban, hogy egy malackörmös bablevest nehéz a méltóságunkat megőrizve elkölteni, így szinte adódott, hogy a fejlődés a jobban kezelhető csülköt, tarját, kolbászt hozza majd be az ételbe. Mai dolgozatunkban visszatekintünk, a kor gasztrokulturális milliőjébe helyezzük az írófejedelem egyik kedvencét. Kihűltek a nyomok, ma már nem találjuk meg az igazit, hanem megmutatunk egy lehetséges bableves változatot. Ilyen is lehetett Jókai kedvence. A Jókai bableves egy korabeli szezonális étel lehetett. Azt lehet tudni, hogy a belevaló füstölt hús konkrétan malacköröm volt. Angyalbakancs – ahogy az író a Kőszívű ember fiaiban is nevezte. A bab pedig jó nagy szemű fajta volt, amit „görögolvasó”-ként emlegetett. Tudhatjuk azt is, hogy az étel a vendéglők világából származik.
A mi Jókai bablevesünk korhű technikával készítve íme, így néz ki. A főzéshez előkészítünk -








2 füstölt malackörmöt (hosszan, a csülök aljával meghagyva);-








30 dkg száraz lóbabot;-








3-4 gerezd fokhagymát;-








1 fej vöröshagymát;-








2 db babérlevelet;-








1 tk szemes fekete borsot; A rántáshoz: -








2 kisebb fej vöröshagymát;-